Захариева: Очакваме отговор от РСМ за клеветническата кампания срещу България

Снимка: МВнР

За спрените книги също няма официално обяснение

Нещата станаха очевадни. Имаме черно на бяло договор на македонското правителство с този т.нар. институт в Словения. Информацията за взаимоотношенията им са публични. Те са видими в сайта на правителството в Скопие. Там е посочена и сумата за три годишния им договор, която кабинетът на РС Македония заплаща. Там са посочени и имената на трима от този институт, които са били съветници на премиера по време на предшния му мандат.

Това каза българският вицепремер и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод скандалните писания на самообявилия се за международен институт, базиран в Любляна, ИФИМЕС.

В последния си "анализ" България и Германия са посочени като държави, които мафиотизират Европейския съюз, а канцлерът Анегела Меркел и нейната партия като "фен на нацизма". На сайта на ИФИМЕС има множество снимки и информация за срещи на премиера Зоран Заев с ръководителите на института.

Ние очакваме отговор от властите в РС Македония по този въпрос, подчерта Захариева. Тя съобщи, че при срещите си на четири очи с македонските представители им се казва да престанат с тази кампания, защото по този начин няма да постигнат нищо. Многократно сме им казвали: Престанете да финансирате международна кампания, която има за цел да очерни България. Няма да имате успех.

По повод на спрените книги в събота от страна от македонските гранични власти Захариева каза, че не са получили никакво официално обяснение, след като Министерството е поискало да се посочи причината.

"Но, къде живеем. Искат да влязат в ЕС, където свободата на придвижване на хора и стоки е основна... Очевидно не искат гражданите им да се докоснат до оригиналите на тези книги", каза още тя.

Вицепремиерът подчерта, че "България никога и по никакъв начин не е искала промяна на съществуващите граници. Границите са такива, каквито са. Призовавам всички, които са подложени на тормоз, дискриминация и други проблеми в РСМ веднага да ни информират. Няма да оставим нито един сигнал без отговор", заяви още Екатерина Захариева. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK