Захариева: България не одобрява преговорната рамка с РС Македония

Снимка: БГНЕС

Днес се проведе видеоконферетно заседание на министрите на външните работи

„България на този етап не може да подкрепи преговорна рамка с РС Македония и в тази връзка провеждането на първата междуправителстнена конференция. Предложеният за приемане проект не отразява българските искания и не може да бъде подкрепен в настоящия си вид“. Това заяви на брифинг външният министър Екатерина Захариева, предаде репортер на БГНЕС.

Днес се проведе видеоконферетно заседание на министрите на външните работи на страните-членки на ЕС. На него бе разгледана и точката „Разширяване“.

„България може да одобри преговорната рамка с Република Албания, защото са изпълнили голяма част от условията, които бяха поставени през март“, каза Захариева.

Тя е запознала колегите си външни министри от ЕС с двустранните разговори между София и Скопие и изказа благодарност за помощта, която е оказал Берлин.

„Позицията на България се основава върху рамковата позиция на парламента. Повече от една година тя е известна в публичното пространство, включително и на колегите от Македония. Шест месеца по-рано тя е съобщена и по време на междуправителствената конференция“, припомни Захариева.

България настоява в преговорната рамка да залегнат три условия: 1. придържането към формулата за езика от 1999 г. и потвърден от Договора за приятелство и добросъседство; 2. пътна карта за изпълнение на Договора от 2017 г.; 3. много ясен и изречен текст, че няма да се поддържат претенция за македонско малцинство в България.

„Все още тези условия не са включени в проекта за преговорна рамка“, подчерта Захариева.

Тя добави, че България винаги е отворена за разговори и намиране на решения, но когато се водят преговори компромиси са нужни и от двете страни.

„При започването на преговорите през март има изричен текст. В него се посочва, че трябва да има осезаем напредък по изпълнение на Договора с България за приятелство и добросъседство. Ние не считаме, че има осезаем напредък по изпълнението на този Договор“, категорична е Захариева.

Според нея трябва да се влагат повече усилия в преговорите, отколкото в очерняща кампания срещу България, каквато сме виждали поне три пъти: преди подписването на Договора, след одобряването на рамковата позиция на парламента и сега за пореден път. „Смисълът на подготовката за членство е да направи съюза по-силен. Ако на масата на ЕС има нерешени въпроси, каквито има между някои страни-членки, това няма да направи ЕС по-силен“, каза Захариева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK