Задържаният за тероризъм участвал в джихадистки групировки в Сирия

Бащата му и към момента е лидер на една от тях

20-годишният българин от сириийски произход, задържан за тероризъм в Бургас, е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки, съобщиха от прокуратурата. Той е привлечен към наказателна отговорност за участие в терористично престъпление зад граница.

От 2015 г. до момента той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки, сочат още събраните доказателства. Мъжът е задържан за 72 часа. От Спецпрокуратурата искат да му бъде наложена мярка "задържане под стража".

Установено е, че баща му и към момента е лидер на една от тези групировки и именно той го е радикализирал и привлякъл към терористична дейност в Сирия, казват още от държавното обвинение. 

До момента няма данни привлеченият към наказателна отговорност български гражданин да е участвал в подготовка на терористични нападения в България.

На 1 юли 2020 г., на територията на Бургас и Враца под ръководството на Специализираната прокуратура бе проведена съвместна контратерористична операция на ДАНС и ГДБОП. Претърсени бяха адреси в Бургас, откъдето бяха иззети веществени доказателства. Като свидетели са разпитани 20 души, 9 от тях пред съдия. Извършени са и 10 разпознавания. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6