Президентът: Добруджа е люлката на българския род и държавност

Снимки: Прессекретариат

В Добрич бяха отбелязани Денят на града и 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа

Вечна памет на достойните и смелите, които възвърнаха надеждата и възцариха справедливостта за всички от Добруджа и за целия български народ. Това заяви президентът Румен Радев в словото си пред жителите и гостите на Добрич, с които отбеляза Деня на града и 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България.

Държавният глава подчерта, че във всеки добруджански дом е жив разказът за десетилетията на тъмнина, в които техните предци са живели откъснати от Отечеството. Пази се родовият спомен за изкуствените граници и забранената българска реч и отекват плачът за жертвите, страданията на мъчениците и бедите на разселените.

„Поколения гледаха към бъдещето с искрена надежда тази чудовищна несправедливост да бъде поправена и този ден настъпи“, посочи президентът. Подписването на Крайовската спогодба през 1940 г. отбелязва триумф на българската дипломация и  дава гордост и светлина на изтощената от национални катастрофи и тежките клаузи на Ньойския диктат България.

„Йовковата Добруджа, неделима завинаги от сърцето и духа на България, се завърна отново в пределите на нейните неоспорими граници“, подчерта Румен Радев и цитира думите на поета Кирил Христов, свидетел на епохата: „Затварят се живи рани“.

Трябва да помним, че Добруджа е люлката на българския род и държавност и всяка стъпка тук среща нашето славно минало, подчерта още държавният глава. На гражданите на Добрич Румен Радев пожела да са все така горди наследници и да пазят националните традиции, род и памет.

Президентът Румен Радев прие почетния строй и участва в тържествената заря-проверка на площад „Свобода“ по случай Деня на Добрич и отбелязването на 80-ата годишнина от подписването на Крайовската спогодба и възвръщането на Южна Добруджа на  България. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK