Миналото на Разлог оживява в нова музейна експозиция

Снимки: Община Разлог

Днес в Историческия музей в Разлог бе открита обновената експозиция  по проект ,,Нова визия на изложбата за Разлог".

Исторически музей - Разлог, обнови една от основните си експозиции и отрази по нов начин миналото на град Разлог от неговото създаване. Основна идея на експозицията е да се проследи стопанския, културен и обществен живот на населението през тези периоди.

В новата изложбата са експонирани малко известни снимки, писмени и веществени извори за израстването на града през годините на Възраждането. През епохата градът се оформя като Околийски център и e единственият град до 1925 г., когато сменя старото си име Мехомия на Разлог.

Проектът „Нова визия на изложбата за Разлог” е одобрен от експертна комисия на Министерството на културата през месец май. Договорът, който беше подписан между Министъра на културата и г-жа Христина Манова - директор на музея е на стойност 4 100 лв. и това позволи да се изработят табла с информация на български и английски език. Това е трети проект, спечелен в последните две години от Исторически музей - Разлог, финансиран от Министерство на културата и съфинансиран от Община Разлог.

Събитието бе уважено от народният представител д-р Емил Тончев, Дневен център – Разлог, сдружение МИС, ученици, учители, граждани и гости на Разлог. Всички присъстващи бяха посрещнати по стар български обичай и преди да се насладят на изложбата отчупиха от питката с мед.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK