Задържан е бял хакер за атаката спрямо НАП

Снимка: БГНЕС

Има задържан за хакерската атака спрямо НАП. Това съобщи комисар Явор Колев в студиото на Нова телевизия.

Задържаният е служител на компания за киберсигурност, а в служебните му задължения са т. нар. на "бял хакер" - тества системите за сигурност. Конфискувани са два лаптопа от домашния му адрес и един служебен компютър - вътре са открити данни, които го свързват с деянието.

Малко по-късно пред bTV Явор Колев заяви, че задържаният е 20-годишен. По думите му мъжът не е бил изненадан когато е задържан на работното си място. Това не било нещо, което прави за първи път според Колев. 

По думите на Явор Колев липсата на правна култура размива представите му за границите между бял и черен хакер.

Комисарят обаче увери, че има достатъчно текстове в Наказателния кодекс, които осигуряват правната възможност да бъдат подведени под отговорност.

Причините и мотивите на един такъв хакер са преди всичко да покаже собствените си способности, но като цяло преобладава финансов мотив. Такива атаки се случват непрекъснато, успокои Явор Колев и даде като пример атаката с изтичане на информация от британския посланик и британския парламент. Такава атака имаше и спрямо германския парламент, допълни Явор Колев. Във все по-дигиталния свят, престъпленията ще се правят все по-често там, във виртуалното пространство, посочи комисарят.

Явор Колев заяви и че пробиви в системите за сигурност има и винаги ще има, като дори и в момента има много бази данни на много места, където не би трябвало да са. Колев обаче предупреди, че и използването на тези данни се преследва от закона и съответно престъпниците ще бъдат заловени.

В България разследването продължава. Събират се още доказателства за съпричастност, както и свързани лица.

"Уникални мозъци имаме, много е важно да намерим начин за такива да имаме възможност да плащаме повече, за да могат да ги ползват службите, за да не ни нанасят хакерски щети, а да ги привлечем да работят в полза на държавата". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет.

"Просто такива вълшебници, невероятни способности", не скри радостта си премиерът от работата на компютърните специалисти. Според него в ИТ технологиите имаме истински вълшебници.

Борисов изтъкна, че трябва да се помисли върху това как да бъдат привлечени, защото работата, която извършват е модерна и един вид "бунтарство", че можеш да преодолееш системи.

По думите на премиера явно образованието става все по-добро особено в сферата на ИТ технологиите. 

И ако може, защото са много млади и много кадърни вчера, като задържахме един от хакерите просто такива тежки киберзащити, толкова мощни познания, знания и умения имат, че ако работят за държавата, същото време да работят и за частна фирма, отбеляза Борисов. 

Борисов похвали работата на МВР и ГБДОП. Министър-председателят обаче съжалява за политически субекти, които само чакат да се случи нещо, за да започнат да правят коментари.

Над 114 услуги прави НАП. Тя е отворена система, за да улеснява гражданите и винаги една защита е по-слаба, ако някой тръгне да я напада. За това в армията отбранителните системи винаги биват преодолявани, посочи Борисов.

Освен това правителството отпусна и 5 милиона лева по бюджета на Министерство на образованието и науката за ремонт на сградата и музея на Българската академия на науката (БАН) по случай 150 години от основаването на академията. Ако не достигнат, ще дадем още, обеща Борисов.

От своя страна академик Юлиан Ревалски обеща, че средствата ще бъдат изцяло за неотложни капитални ремонти на знакови сгради в центъра на София, които са паметници на културата./ news.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK