Задържаха инспектори на БАБХ-Пловдив, заради корупция

Снимка: Infomreja.bg

Те получавали подкупи и изнудвали

След проведена вчера /27.07.2020 г./, по наблюдавано от Окръжна прокуратура – Пловдив досъдебно производство, акция на отдел ИП при ОД на МВР – Пловдив, за искане и получаване на подкупи чрез изнудване бяха задържани 34–годишната Н.Ч. – инспектор в Областна дирекция по безопасност на храните-гр.Пловдив и 57–годишната Ж.В. - главен инспектор в Областна дирекция по безопасност на храните-гр.Пловдив, отдел „Контрол на храни“.

Спрямо тях са повдигнати обвинения за това, че в периода от м. януари 2020 г. – до м. май 2020 г. в с.Белозем, с.Чоба и с.Тюркмен, в качеството си на длъжностни лица, в съучастие, като извършители, са поискали и приели общо 10 пъти от различни физически лица /работници и управители на търговски дружества, занимаващи се с търговия с хранителни продукти/ суми в размер от 50 до 100 лв., за да не извършат действия по служба – да не съставят актове за установяване на административни нарушения по Закона за храните, констатирани при извършени от тях проверки на съответните обекти, стопанисвани от търговците. Двете са обвинени, че деянията са извършени чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебното им положение и за да извършат други престъпления, във връзка със службата им - престъпление по чл.302 т.2, вр. чл.301, ал.3, вр.ал.1, чл. вр. чл.20, ал.2, вр. ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК.

Спрямо Н.Ч. и Ж.В. са повдигнати обвинения и за това, че в периода  м. януари 2020 г.  – м. юли 2020 г., при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностни лица, в съучастие като извършители,  са използвали своето служебно положение, за да набавят за себе си и за трето лице противозаконна облага в общ размер на 1600 лв., като са насочили собствениците на шест търговски обекта на територията на гр.Раковски, с. Белозем и с. Болярино, обл. Пловдив към трето лице, за да им изготви Система за управление и безопасността на храните по смисъла на параграф 1, т. 56 от Допълнителните разпоредби на Закона за храните, а впоследствие са получили от това трето лице част от заплатената за услугата паричната сума  – престъпление по чл.283, вр.чл.26, ал.1 вр.чл.20, ал.1 от НК.

Двете обвиняеми, в присъствието на своите защитници, са признали изцяло извършването на престъпната дейност, в която са обвинени. Всички изнудвани от тях лица, са били разпитани в хода на досъдебното производство пред съдия.

Спрямо  всяка една от обвиняемите е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 3 000 лв.

По-тежкото предвидено от закона наказание измежду тези за престъпленията, в които Н.Ч. и Ж.В. са обвинени, е лишаване от свобода за срок от 3 до 15 години, глоба до 25 000 лв., конфискация на част или цялото имущество на виновния и лишаване от права.

Разследването по случая продължава, съобщават от държавното обвинение.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK