Трето огнището на Инфлуенца по птиците в обекта на пловдивска фирма

Снимка: Infomreja.bg

В рамките на днешния ден на втори етап се извършва умъртвяването на останалите 174 хиляди кокошки носачки

БАБХ констатира за трети път огнище на Инфлуенца по птиците в обекти на фирма ЕТ „Андип-92“ на територията на гр. Асеновград, обл. Пловдив в периода от месец април 2019 г. до юни 2020 година. Първото огнище беше обявено на 5 април 2019, а второто на 8 април 2019 г.

В началото на месец юни 2020 година на база завишена смъртност в обекта са взети проби от умрели птици за лабораторен анализ, резултатът от който доказва наличието на Инфлуенца по птиците, щам H5N8. На 4 юни е обявено третото огнището и незабавно започват дейностите по ликвидирането му. На първия етап са умъртвени над 75 хиляди птици.

В рамките на днешния ден на втори етап се извършва умъртвяването на останалите 174 хиляди кокошки носачки. Предприетите действия към днешна дата се базират на задълбочено епизоотично проучване, извършено от комисия, съставена от експерти на БАБХ и ЦОРХВ, което доказва, че в обекта не са спазени мерките за биосигурност, задължителни за всеки бизнес оператор в сектор „животновъдство“.

Съгласно българското и европейското законодателство, поради нарушенията в биосигурността на обекта, птиците, които се унищожават на втори етап, са контактни на заболелите, което налага тяхното хуманно умъртвяване и последващо цялостно почистване и дезинфекция. Това ще гарантира ликвидиране на огнището и свобода от вируса на Инфлуенца по птиците.

БАБХ уведоми писмено ЕК за поредното възникналото огнище на Инфлуенца в този обект. На 26.06.2020 година, в отговор на уведомлението на Агенцията е получен отговор от ЕК, в който се подчертава важността от незабавното прилагане на всички мерки за ликвидиране на заболяването и умъртвяването на птиците в засегнатото и контактното стопанство.

Изпратени са проби от огнището в Европейската референтна лаборатория за Инфлуенца по птиците в Падуа, Италия. Резултатите потвърждават, че изолираният щам е H5N8 и е идентичен с щама, предизвикал епидемиите през предходните години в България.

В случай, че не бъдат предприети всички мерки по ликвидиране на констатираното огнище на Инфлуенца ще бъде застрашено здравето на птиците, отглеждани в животновъдните стопанства както на територията на обл. Пловдив, така и в цялата страна.

Наличието на огнище налага и рестрикции по отношение на търговията с птици и птичи продукти от засегнатия район. Периодът на забрана за търгуване е в пряка зависимост от датата на официално му ликвидиране. Заради огнището в пловдивската фирма ЕТ „Андип-92“ към момента България не притежава статут на страна, свободна от Инфлуенца по птиците в Световната организация по здравеопазване на животните (OIE). Това наложи предприемането на спешни действия от БАБХ за ликвидиране на огнището в засегнатото и контактното стопанство на фирмата.

Във връзка с ликвидирането на първото и второто огнище във фирма ЕТ „Андип-92“ БАБХ е изплатила на бизнес оператора обезщетение в размер на 5 061 816 лева. По време на финансовия одит по отношение на Инфлуенца по птиците, ЕК е констатирала, че изплатеното обезщетение за единица животно е в по-високи размери, спрямо обезщетенията, изплащани в други страни членки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK