Срути се стена на двуетажна къща в Пловдив след изкопни работи за строеж

Снимка: БНТ

В къщата е имало хора, но пострадали няма

Стена на жилищна сграда в Пловдив се срути заради нов строеж. По първоначална информация инцидентът се е случил при изкопни работи в съседен парцел. 

В къщата е имало хора, но пострадали няма, съобщи БНТ. На този етап се знае, че две са засегнатите семейства. Едното е собственик на втория етаж на къщата, а другото се е намирало на първия етаж.

Сигналът е получен след 17 часа вчера в оперативния център на пожарната. Екипите на Гражданска защита са били на място за оказване съдействие на обитателите на сградата, но до евакуация не се е стигнало.

Цялата стена на къщата се срутва с оглушителен тътен. В това време Ангел Будаков спи в своята стая. Веднага изскача навън. Предупреждава родителите си и докато излязат на улицата, виждат, че стените на къщата се намират в съседния изкоп.

Полицията провежда разследване.

Изкопните работи започват преди 3 дни. Открита е строителна площадка на нов строеж, като инвеститорът е фирма "Коси строй", инженер Николай Николов е упражнявал строителен надзор на обекта.

Строителното разрешение е издадено от голяма община в Пловдив. По разказ на живеещите в срутилата се къща по време на изкопните работи тя постоянно се е тресяла, но те са го отдавали на факта, че изкопът се укрепвал със специални пилони и въобще не са очаквали подобно развитие на ситуацията.

Двете съседни постройки също застрашени от срутване. На мястото на инцидента веднага пристигнаха инвеститорите, както и представители на общинската администрация.

„Собственици сме на тая къща, синът ми е спал вътре в този момент, в който почват да падат стените и изскочил навън да говори със строителите, обаче те през това време са си отишли. Те са укрепили и си тръгнали след тях започнало да пада“, каза Димитър Будаков пред БНТ. 

„Спях и по едно време усещам някакъв силен трус и изскочих навън да видя какво правят тука строителите, защото с този голям багер се тресеше къщата. Целият ми живот е вътре, всичко, което имам. Това са плочките са ми в банята, това вдясно е нея е където спях аз“, разказа още Будаков.

Иван Христозов - подизпълнител на обекта, каза, че на всички, които живеят в къщата, ще им бъде осигурено жилище, „до момента, в който възстановим всички щети. Ще се постараем в най-кратък срок да бъдат отстранени“.

„Дали имат открита строителна площадка колегите ще проверим, дали има тротоарно право. Виждам, че по конструктивен детайл укрепването е дадено по този начин“, каза Надежда Петрова от район „Централен"- Пловдив. 

От неделя общинската администрация в Пловдив започва проверка за причините за този инцидент. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK