Задържаха след преследване четирима чужденци в Осоговската планина

снимка: МВР, архив

В понеделник вечерта в дежурната на РД "Гранична полиция" - Кюстендил, е постъпил сигнал, че близо до махала Чачарска на с. Гюешево са забелязани четирима мъже, които се движели към българо-македонската граница. Незабавно бил блокиран районът от ГКПП Гюешево до 97 пирамида, съобщиха от пресцентъра на МВР.

При придвижване на гранично-полицейските патрули към мястото, четиримата успели да се разделят на две групи от по двама и да се укрият в гориста местност. Издирването продължило и вчера – в района били съсредоточени още гранични екипи, включено било и служебно куче, поради силно пресечения терен в полите на Осоговската планина е използван и въздушен гранично-полицейски патрул.

Към 10:00 часа вчера двама от мъжете били засечени и задържани на 50 метра от държавната граница. Те имали регистрационни карти за чужденци, единият е 22-годишен палестинец, а другият – 28-годишен сирийски гражданин. По данни на ГДГП двамата първоначално са задържани при незаконно влизане в страната през турско-българската граница. Поискали са бежански статут у нас и са настанени в центъра на Държавната агенция за бежанци в с. Пъстрогор, където режимът е по-свободен. Установено е, че през декември м. г. те опитали да излязат нелегално през българо-сръбската граница, но били заловени от служители на ГПУ-Брегово.

В хода на оперативно-издирвателните действия другите двама мъже били открити и задържани в района на кюстендилското село Раненци. Те били без документи за самоличност. Единият заявил, че е на 31 години, от Мароко, а другият – 24-годишен, от Алжир. Четиримата са задържани в ГПУ-Гюешево. Двама от тях кандидатстват за бежански статут у нас. Уведомена е прокуратурата, работата по случая продължава, допълват от полицията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK