Двама души починаха, чакайки пред КОВИД отделение, лошата логистика била виновна

Снимка: Медиапул

Репортаж на бТВ представя гледните точки

Двама мъже починаха пред вратата на COVID отделение в Клиниката по токсикология на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, след дълго чакане. 

Видеото, заснето от роднини на един от мъжете, показва как двамата чакат пред  новосформираното COVID отделение. Единият седи на земята с кислороден апарат, другият е на стълбите.

Преди това мъжете са потърсили помощ в Инфекциозната клиника и са били пренасочени към новото отделение в Клиниката по токсикология. 

Според близките, болните са чакали лекар над 40 минути, а кислородът в бутилката на единия пациент свършва, докато са разкарвани по етажите, състоянието му се влошава и по-късно почива. 

Два часа чакахме лекарска помощ пред новооткритото COVID отделение в Клиниката по токсикология на УМБАЛ „Св. Георги“. Това разказа в „Тази сутрин“ Мария Господинова, съпруга на един от починалите пред прага на лечебното заведение в Пловдив. 

По думите ѝ отделението е за долекуване на коронавирусна инфекция, а съпругът ѝ е бил в тежко състояние. Тя допълни, че то се намира на третия етаж и е трудно достъпно за хора с увреждания. 

Видеото, заснето от жената, шокира обществеността. На него се вижда как двама мъже чакат пред новосформираното COVID отделение. Единият седи на земята с кислороден апарат, другият е на стълбите.

Преди това тя и съпругът ѝ са потърсили помощ в Инфекциозната клиника и са били пренасочени към новото отделение в Клиниката по токсикология.  

„Час и половина преди да го прехвърлят от Инфекциозна болница, попитах: „Готов ли е резултатът от изселването“. Казаха ми – най-рано във вторник след обяд или сряда. Чакало се три дни. Как след един час го писаха COVID-19 и защо в това тежко състояние го прехвърлиха в отделение за долекуване“, заяви жената. 

Господинова обясни, че съпругът ѝ е хоспитализиран в Инфекциозната болница в Пловдив в събота след обяд, откаран в друго лечебно заведение и отново върнат в първото. 

„Той ми звъни и ми казва, че още не бил включен на диализа, въпреки че му обещали. Тя трябваше да се направи в понеделник сутринта“, посочи тя и допълни, че съпругът ѝ е предупредил лекарите, че не се чувства добре. 

Според нея диализа не му била направена, а бил транспортиран в Клиниката по токсикология на УМБАЛ „Св. Георги“. 

„Два часа чакахме на земята. Нямали асансьор до третия етаж, нямали инвалидни колички, носачи или носилки. Никой не излезе. Между втория и третия етаж свърши кислородната бутилка – докторът вече беше дошъл, махна му маската, взе си бутилката и моят мъж остана там. Не бях в състояние там да снимам какво става“, сподели Господинова. 

Тя посочи, че над 20 минути след тази ситуация е прегледан. Закаран е за диализа, но до вливане не се е стигнало, защото е починал. Жената допълни, че престоят на съпруга ѝ в отделението не е бил повече от 20 минути. 

По думите ѝ проблем е имало и със смъртния акт. Документът е издаден с часове закъснение.

Незабавно беше назначена проверка по случая с двамата починали пациенти, които седят на стълбите пред COVID отделението в Клиниката по токсикология на УМБАЛ „Свети Георги“.

Това заяви на извънреден брифинг изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Карен Джамбазов. По думите му от всички замесени ще бъдат взети показания. 

„В понеделник са превозени шестима пациенти, трима са настанени, другите трима са били във втория курс на линейката, снабдена с кислород. Първият от последните трима е бил качен горе, защото е трябвало да се настани на третия етаж. Останалите двама са останали да изчакат, защото тяхното състояние е било малко по-тежко. Пациентът на кислород, по последни данни от шофьора на линейката, е стоял почти през цялото време в линейката, с изключение на последните 20 минути, а не на тези стълби, на които е сниман“, заяви директорът на УМБАЛ „Св. Георги“. 

Вътрешната проверка не е показала, че кислородът в бутилката на пациента е свършила, както твърди съпругата му. 

„Не е практика пациентите да чакат отпред. Тези пациенти са били уточнени, че ще бъдат преведени от Клиниката по инфекциозни болести. Било е уточнено, че такива пациенти ще постъпят и е трябвало да се създаде организация. Проблемът е, че това отделение работи от 2-3 дни и логистиката не е напълно изчистена“, заяви още проф. Джамбазов. 

Той допълни, че при доказана вина от страна на персонала, случаят ще се разследва от прокуратурата.

Директорът на болницата посочи, че по обясненията на служителите в клиниката не може да се установи защо се е получило забавяне. Проф. Джамбазов допълни, че пациентите са чакали 30-40 минути, а не около 2 часа, както твърди съпругата на единия починал.

Разследването до момента е показало, че PCR тестът на мъжа на кислородно дишане е бил положителен. Резултатът му е от 15 ноември или един ден преди да бъде насочен към COVID отделението в Клиниката по токсикология.

Проф. Джамбазов обясни, че COVID леглата в Инфекциозната клиника се били недостатъчни и затова още 35 легла са разкрити в Клиниката по токсикология. В УМБАЛ „Свети Георги“ има общо 141 легла за пациенти с коронавирусна инфекция.  

Директорът на болницата призна за кадрови дефицит и преуморен персонал. След преструктурирането в УМБАЛ „Св. Георги“ двама лекари и три медицински сестри са подали молби за напускане.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK