Премахнаха палатките на Орлов мост, Бабикян арестуван, ГЕРБ подкрепиха МВР

Снимка: БГНЕС

Акция има и в Пловдив, и по пътя от Стара Загора към АМ "Тракия"

Полицаи и жандармеристи влязоха в протестните палаткови лагери в София рано тази сутрин около 4 ч.

От МВР потвърдиха, че се провежда "специализирана полицейска операция за възстановяване на обществения ред".

В съобщението пише: На територията на няколко населени места в страната се провежда специализирана полицейска операция за възстановяване на обществения ред. 

Възстановено е движението по всички кръстовища, които бяха блокирани. 

МВР многократно е заявявало позицията, че уважава и гарантира правото на гражданите да протестират мирно в защита на своите права. Това обаче не трябва да става с цената на грубо нарушаване на правата на жителите на страната.

Отново призоваваме както протестиращите, така и всички останали граждани, които не подкрепят протестите, да спазват Конституцията и законите на страната.

Тази сутрин на територията на столицата се проведе специализирана полицейска операция. Целта беше възстановяване на пътното движение и обществения ред на трите кръстовища, блокирани от палатки, тенти и други предмети и вещи, съобщи комисар Тони Тодоров, зам.-началник на Охранителна полиция - СДВР.

Той припомни, че още от началото на протестите полицията подчертаваше, че те не са заявени в Столична община, какъвто е редът, и бяха определени като нерегламентирани. Тълкувайки, какво значи „нерегламентирани“, започнахме да говорим за акт на гражданско неподчинение.

Вчера, на база ежедневния анализ в СДВР, временният оперативен щаб взе решение да се предприемат действия по възстановяване както на обществения ред, така и на пътното движение, блокирано на трите кръстовище. В 4.30 часа служителите пристъпиха към съответните действия, с високоговорители беше разпоредено на присъстващите на трите места да освободят пътното платно и да приберат всички намиращи се там предмети. Бяха направени много записи и от страна на присъстващите, и от камерите на СДВР.

Категорично заявявам, че физическа сила без помощни средства беше използвана срещу едно лице, което отказа да напусне кръстовището, но тя бе в рамките на полицейските правомощия, самият той няма претенции. Задържани са 12 лица, осем от тях - за неизпълнение на полицейско разпореждане,  а трима - за установяване на тяхната самоличност. Ще им бъдат съставени актове и незабавно ще бъдат освободени.

Комисар Тодоров уточни, че в СДВР са постъпили жалби от граждани, една от тях е с 422 подписа, за ограниченото им право на свободно придвижване, както е по Конституция. Конституционно право е и правото на протест, но уредено с подзаконови нормативни актове – всеки има право да протестира, но предварително трябва да заяви в съответната община. До момента действахме изключително толерантно в осигуряването на обществения ред и правата на всички граждани. Това недоволство, което се излива и към нас, и към останалите хора, може да доведе до още по-усложнена обстановка. Оттук нататък няма да позволим поставянето на палатки по кръстовищата, ще осигурим правото на всички да се придвижват свободно, подчерта отново комисар Тодоров.

Акция има и в Пловдив. 

Вдигането на палатковия лагер на "Баня старинна" е започнало малко преди 5 часа тази сутрин. Голяма част от събралите се са заявили пред униформените, че поставените палатки не са техни, което не е възпрепятствало премахването им. Полицейските служители са проверили 

37 лица, установени са 6 от  тях, употребили алкохол, шестима от проверените на място са с  криминални прояви за кражби и икономически престъпления

Съставени са актове за установяване на административни нарушения - 35 АУАН по чл. 5, ал.1,т.1 от ЗДвП- глоби в размер от 20 до 50 лв.,1 АУАН по чл. 6 от Закона за българските лични документи и 1 протокол по чл. 65 от ЗМВР.

Няма задържани лица.

Комисар Виктор Празов, началник отдел " Охранителна полиция" в ОДМВР – Пловдив, обясни, че са получени десетки сигнали от граждани на тел 112 във връзка с нарушаването на нощната тишина. Млада жена е потърсила съдействие, след като била възпрепятствана да премине  кръстовището и да закара детето си по спешност до болнично заведение. 

Той припомни, че МВР многократно е заявявало позицията, че уважава и гарантира правото на гражданите да протестират мирно в защита на своите права. Това обаче не трябва да става с цената на грубо нарушаване на правата на останалите жители на страната.

Блокадата по пътя от Стара Загора към АМ "Тракия" също падна тази нощ.

Вече е възстановено движението на пътя, който свързва Стара Загора с автомагистрала „Тракия“, увери началникът на „Пътна полиция“ гл. инспектор Бончо Славов.  Операцията е проведена  в 4:30 часа сутринта – време  с ниска интензивност на движението и с минимален риск за евентуални пътни произшествия. Поставените на главен път Стара Загора-Хасково палатки, столове и маси бяха доброволно премахнати от протестиращите.

Съставени са три акта за установени административни нарушения по Закона за движение по пътищата на лица, които са били на пътното платно. По време на операцията не е имало сблъсъци, не е възникнало напрежение , не е използвана физическа сила и помощни средства спрямо протестиращите,  няма арестувани, коментира  гл.инспектор Славов.

На място ще остане полицейски екип, който ще окаже съдействие на стопанина на пътя до незабавното и окончателно премахване на вещи, които биха представлявали опасност за движението, уточни още началникът на „Пътна полиция“ в ОДМВР-Стара Загора.

Палатките пред общината във Варна бяха премахнати в ранните часове на днешния ден. В палатките, разпънати в кръстовището пред община – Варна, са установени 17 души, които са уведомени, че трябва да напуснат пътното платно на булеварда и да премествт палтките, за да бъде възстановен нормалният трафик и обществен ред.

Барикадите ще ги изградим отново, само че този път ще са в цялата страна. (…) В действията на МВР не се възстановява обществения ред, а установения корупционен ред.

Това заяви адв. Николай Хаджигенов от “Отровното трио” в отговор на по-ранната акция на МВР по освободждаването на ключовите столични кръстовища, на които бяха разпънати палаткови лагери.

За “Тази сутрин” Хаджигенов потвърди, че има няколко задържани, сред които Арман Бабикян и вероятно активистът Манол Глишев, като вероятна причина за ареста по думите му е отказ да се изпълни полицейско нареждане. Той потвърди, че ще представлява Бабикян и останалите.

Според него задържането е незаконно, но докато това се установи, ще “мине година и половина”. Хаджигенов изтъкна, че се нарушават конституционни права на мирен протест.

“Очакваме хората най-накрая да побеснеят. На 30-тия ден от протестите корупцията реши да вземе нещата в свои ръце, тъй като очевидно много ѝ пречим”, подчерта той.

И допълни: "Само преди 3 г. Валери Симеонов и бандата му окупираха АМ "Марица". Тогава те не бяха терористи, а ние сме".

Акцията по премахване на блокадите е протекла координирано в цялата страна, в даден час, защото е забелязано вероятно, че през деня хората са били шумни, а през нощта, когато няма медии, те са тихи. Това коментира в „Тази сутрин“ пиарът на ГЕРБ Никола Николов.

По думите му стотици, дори милиони граждани са искали да преминават свободно. 

При акцията видяхме, че на местата на блокадите има 10-15-20 човека, добави Николов. 

Протестиращите оказваха съдействие на органите ред, когато няма камери има  груби изрази и противопоставяне, каза още Николов. 

Полицейската акция в столицата тази нощ е била с цел да се предотврати ескалация на напрежението между протестиращите и недоволните от блокирането на кръстовища граждани. Униформените няма да допуснат ново затваряне на ключови пътни артерии. Това стана ясно от думите на зам.-началника на „Охранителна полиция“ в СДВР Тони Тодоров на брифинг пред журналисти.

„След толкова дни на протести, в СДВР последната седмица постъпиха стотици сигнали и жалби на граждани – една от жалбите е с 422 подписа на граждани, недоволни от създалото се положение с блокиране на кръстовища и дебело подчертавайки в своята жалба, че им се ограничава правото на свободно придвижване“, посочи той.

По думите му решението за премахването на палатките е било взето вчера. „Преценихме, че, на базата на това недоволство, което се излива и към нас, и към хората на кръстовищата, може то да доведе до ескалация на напрежението и ситуацията да се усложни доста“, обясни Тодоров.

12 души са задържани, като сред тях има 8 арестувани за неизпълнение на полицейско нареждане и трима, чиято самоличност трябва да се установи. Ще им бъдат връчени актове и ще бъдат освободени. Бусът на „Системата ни убива“ е репатриран на наказателен паркинг.

„Категорично заявявам, че физическа сила беше използвана само срещу едно лице на „Орлов мост“, което категорично отказа да напусне платното – тя беше наистина в рамките на нашите правомощия, няма претенции и от лицето. Беше хванат под мишници и изведен“, подчерта зам.-началникът на „Охранителна полиция“.

Той отбеляза, че протестите не са били заявени в общината. „Правото на всеки човек да протестира е уредено в определени подзаконови нормативни актове. Всеки има право да протестира, но заявявайки това в съответната община и протестирайки по определен ред и начин. Осигурили сме правото на свободно придвижване на всички граждани, чието мнение се различава от това на протестиращите“, категоричен беше Тодоров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK