Готвените промени при шофьорските курсове ще гарантират по-високо качество на обучението

Източник: speed-7.com

Очаква се да намалят и нелоялните практики

Готвените промени при шофьорските курсове ще гарантират по-високо качество на обучението и ще намалят нелоялните практики. Това стана ясно по време на пресконференция, във връзка с публикувания за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 37 за условията и реда за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и условията и реда за издаване на разрешение за тяхното обучение.

Новите предложения бяха представени от изпълнителния директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски и заместник изпълнителния директор на ИА „Автомобилна администрация“ Дамян Войновски.

Бойко Рановски обяви, че до предложените текстове се стигна след поредица от разговори, срещи и анализи на пътната безопасност и обучението на водачите.

„Последните данни показват, че за шестте месеца на 2020 г. тежките ПТП с участието на нови водачи са 96 с 24 загинали и 108 ранени.

При тези произшествия 35 от водачите са самокатастрофирали, при което са загинали 6 и са ранени 35 участници в движението. В населени места са настъпили 47 тежки ПТП с нови водачи, като 10 са загинали, а 52 са ранени. Извън населени места тежките инциденти са 49, с 14 загинали и 56 ранени.

Голяма част от тези произшествия са причинени от слаба подготовка на водачите, липса на обучение и изпит извън населено място, подценяване на ситуациите които възникват на пътя, недобра преценка и реакция за избягване на пътен инцидент, движение с висока и несъобразена скорост“, изтъкна Бойко Рановски.

Той посочи, че основната цел на проекта е да се създадат еднакви правила за всички учебни центрове, поставяйки ги при равни условия. По думите му, това е важно за да може да се гарантира качеството на обучението и да се избегне нелоялната конкуренция, която влошава обучението.

„Чрез електронна система ще постигнем прозрачно и гарантирано обучение. Ще намалим административната тежест, като премахнем хартиените документи. Курсистите и техните родители ще имат достъп до досието на курсиста, преминатото обучение и пътищата по които се е упражнявал. Веднъж вписани в регистрите инструкторите и учебните автомобили ще могат да бъдат местени в различни учебни центрове без необходимост от представяне на допълнителни документи, каквото е изискването към момента. Важно е да се отбележи, че достъпът до системата ще бъде безплатен, както за учебните центрове, така и за курсистите“, допълни Бойко Рановски.

Той бе категоричен, че предложените промени са изготвяни въз основа на данните от съвместните проверки с различни контролни органи, водените множество дискусии с бранша и анализите на експерти.

„Текстовете не са окончателни. В момента тече едномесечното обществено обсъждане на наредбата. След приключване на обсъждането всички бележки ще бъдат разгледани и ще бъдат поканени заинтересованите страни за широко публично дебатиране на промените. След изчистването на всички спорни моменти наредбата ще бъде предложена за одобрение от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията“, каза още Бойко Рановски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK