Увеличават сумата за енергийно подпомагане за предстоящия зимен сезон

Снимка: Infomreja.bg

Всички одобрени ще получат близо 500 лева

Увеличава се сумата за енергийно подпомагане за предстоящия зимен сезон. Така всички одобрени ще получат близо 500 лева. Кандидатстването в агенциите за социално подпомагане вече започна и ще продължи до първи октомври.

Помощта за отопление се харчи предимно за електричество или за закупуване на дърва. Тази година заради пандемията заявленията могат да се попълват и в по-малките населени места и в кметствата по селата. Добрата новина е, че по-високите пенсии от 1 юли няма да се отразят при отпускане на помощта.

Пет-шест кубика дърва стигат на Елица Рангелова от монтанското село Благово, за да и е топла зимата. Досега, жената е била одобрявана и е получавала помощи за отопление. „Това е много голяма помощ. Аз съм сама, мъжът ми почина, децата не живеят при мен и за мен това е много добре“, казва тя.

Пенсията на Елица е ниска и не може да си позволи да си закупи дърва. „Ако я нямаше тази помощ, щях да задължавам децата да ми помагат, защото аз нямам възможност. Сега обаче, както казвате вие, ако така е увеличена на 500 лева ще бъде добре, защото всеки ще може да си закупи от 6 до 7 кубика дърва“, допълва тя.

Тази година има и увеличение на желаещите да получат енергийна помощ, отчитат социалните служби. „Право на целевата помощ на отопление имат лицата и семействата, които за предходните шест месеца от месеца на подаване на заявление, имат определен доход, който е нормативно обусловен и е свързан с възрастта, семейното положение, здравословното състояние”, коментира Георги Цеков.

Практиката на социалните служби показва, че хората използват помощта предимно да си закупят дърва.

„Задължително се упражнява контрол, за да се установи дали с отпуснатите средства хората са си закупили дърва, въглища или съответно са си заплатили в последствие електроенергията“, посочва още Цеков.

До момента заявления за получаването на помощ за отопление са подали малко над 76 000 души. Първите одобрени ще бъдат изплатени след 15 август.

До 15 октомври пък се приемат и заявления за отпускане на помощ от 250 лева за първокласници и осмокласници. /nova.bg/

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK