Седмокласници буквално преобразиха Разложката гимназия

Снимки: СУ "Братя Каназиреви"

Почистване и обновяване на училищния терен е проектът, по който работят децата

Мащабен проект обедини всички седмокласници в СУ „Братя Каназиреви”.

От началото на месец декември, 2019 г., под мотото „В училище знам – направи си сам” учениците от трите паралелки на седми клас работят по облагородяването на интериорното пространство в училището.

Дейностите предвиждат от стари и неизползваеми материали да се сътворят нови и практични мебели, с които да се обнови материалната база. В рамките на три месеца участниците в проекта се ангажират с изработването на дивани от дървени палети, които да бъдат разположени в коридора на втория етаж, за да се превърне той в пълноценно място за отдих и споделяне на свободното време през междучасията.

За по-голям комфорт ще бъдат ушити и възглавници от родители доброволци с използването на стар дунапрен, от който много домакинства искат да се отърват. Паралелно с това учениците ще използват старите железни крака от амортизирани чинове, ще ги измажат и ще направят нови едноместни ученически маси от ПДЧ, с които ще обновят една от класните стаи.

За събирането на паричните средства за купуването на бои, лакове и плотове седмокласниците взеха масово участие и в благотворителния коледен базар, който се проведе през декември. А от началото на месец януари младежите разчистиха старата хартия от училищното мазе, като всеки от тях донесе и солидно количество хартия от дома си.

На 20.01.2020 г. изчистиха от училището събраната хартия и натовариха с помощта на ученици от 10б и 12б цели 4 камиона, като общото тегло на предадените вторични суровини възлиза на 4840 кг хартия и 52 кг желязо.

Ентусиазмът на децата не помрачиха нито студеният януарски ден, нито прашните кашони и бали, нито ниската изкупна цена на хартията. Всеотдайно работиха заедно със своите класни ръководители и отговорници за проекта – Л. Джолева, Здр. Сугарева и Ел. Влайна. В подкрепа на учениците се отзоваха и техните родители и дядовци, които безапелационно подкрепиха инициативата.

В помощ на седмокласниците се включи и дарител, бивш възпитаник на СУ „Бр. Каназиреви”, изявен адвокат, който пожела да остане анонимен, и дари фототапет и рамки на стойност 200 лв. Фототапетът вече е залепен от родители на седмокласник в една от стаите, която ще бъде изцяло обновена.

Ако планираните дейности бъдат завършени в срок до края на месец март, седмокласниците могат да получат награда от 1000лв., които организаторите от Сдружение за споделено учене ЕЛА ще дадат на първите пет успешно приключени проектни предложения.

В същата надпревара участват и петокласниците на госпожа Ж. Тумбева, но с друга идея. „В съревнованието се каляват истински характери.” – смятат ръководителите на учениците и допълват, че в училище са важни не само теоретичните знания, а и формирането на отговорно отношение към природата, ресурсите и труда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK