Росен Желязков: Един от най-сериозните проблеми е нерегламентираният превоз на пътници

Снимка: МТ

С автобусните превозвачи се договорихме да работим съвместно по изработването на подробен план за справяне с належащите проблеми в сектора. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след днешната среща с превозвачите. По думите му през следващата седмица браншът и отговорните институции ще започнат работа по начертаване на конкретните мерки.

Дефинирахме основни въпроси и обсъдихме възможни решения, свързани са борбата с нерегламентираните превози, промени в нормативната уредба, създаване на по-справедлив модел за разпределение на субсидиите и компенсациите за автобусните превозвачи и преглед на републиканската транспортна схема, подчерта Росен Желязков.

Един от най-сериозните проблеми пред бранша е нерегламентираният превоз на пътници, който е опасен за живота и здравето на хората, създава нелоялна конкуренция и директно нанася вреди, както на бизнеса, така и на държавата, заяви министър Желязков. След срещата стана ясно, че са обсъждани варианти за съвместни действия между ИА „Автомобилна администрация“, Гранична полиция и Националната агенция за приходите. Ще бъде извършен анализ на рисковите пътувания през границата с леки автомобили, за да бъдат установени лицата, които често извършват международни пътувания с различни пътници. Трите институции, със съдействието и на други органи, ще изградят система за постоянен мониторинг и контрол за ограничаването на незаконните превози, като лицата извършващи тези превози ще бъдат щателно проверявани и за произхода на доходите им.

Министър Владислав Горанов обяви, че ще направи предложение за въвеждане на задължителна регистрация по ДДС на всички автобусни фирми. По думите му това ще доведе до изчистване на сивия сектор сред бранша, което също е сериозен проблем.

 

КОМЕНТАРИ

Гербави мулета22:13 - 07.02.2019
Най сериозният проблем са големите фирми на които не им отърва да пътуват до селата. Така че не си ебете майките смахнати боклуци. Нали им дадохте всичко те да возят какво искат още?
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK