Трафикант на нелегални цигари, минал през "Кулата", отива на съд

Снимка: МВР, архив

Предстои делото срещу обвиняемия Н.Д. да продължи в съда

Окръжна прокуратура – Благоевград е предала на съд Н.Д. (на 56 години) по обвинение за извършено от него престъпление по чл. 242, ал.1 от НК.

Обвиняемият Д. е собственик и управител на дружество, занимаващо се с транспортни услуги и търговия.

През нощта на 12.04.2019 г., заедно с негов познат, той потеглил от гр. Благоевград за Гърция с товарен автомобил с влекач и полуремарке. Превозното средство било собственост на други фирми, чиито управители упълномощили Н.Д. по надлежния ред да ги представлява и да извършва от името на търговците всички правни и фактически действия. Към 04 ч. двамата преминали границата на страната през ГКПП Илинден.

По обед на следващия ден, обвиняемият пристигнал на ГКПП Кулата, като управлявал същия автомобил и полуремарке На входящо трасе на МПС бил извършен физически контрол. Камионът бил селектиран за допълнителна проверка с рентген. При провеждането й митническите служители забелязали вентилатори в горната част на ремаркето, а в долната му част – голяма плътност. При допълнителната физическа проверка, зад ламаринените плоскости на превозваните в ремаркето външни тела на климатична инсталация имало кашони, пълни с цигарени изделия без акцизен бандерол. За случая била уведомена дежурната оперативно – следствена група при ГПУ на МВР гр. Петрич. Бил извършен оглед на местопроизшествие на управляваното от обвиняемия превозно средство. В ремаркето били намерени шест броя външни тела на индустриална климатична инсталация, изградени от ламаринени плоскости. След отстраняването им били открити картонени кашони, подредени плътно един до друг по цялата височина и дължина на ремаркето.

При отварянето на един от кашоните били намерени петдесет стека цигари, всеки от които бил обвит с прозрачно фолио и съдържал десет кутии цигари без акцизен бандерол на опаковката. Всички те били с марка „Royal blue“.

В хода на разследването по случая е било установено, че въпросната стока била натоварена предишния ден в гр. Атина. Общото количество на цигарите без бандерол, представляващи предмет на престъплението, е 420 000 кутии. Стойността им възлиза на 3 150 000 лева, а дължимият акциз е в размер на 1 703 100 лева. Същите били предназначени за продажба в Босна и Херцеговина.

Предстои делото срещу обвиняемия Н.Д. да продължи в съда.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK