Четирима задържани след втория протест в Габрово, пострадаха журналисти

Снимка: Нова тв

Четирима души са задържани след снощния протест в Габрово. Това съобщи на извънреден брифинг в града главен комисар Христо Терзийски, директор на главна дирекция „Национална полиция”.

 „В централната градска част хората се бяха разделили на три лъча. Така се обособиха групи от млади граждани – на възраст между 20 и 25 години, които към 21-21.30 часа предприеха действия, с които нарушаваха обществения ред”, обясни той. И добави, че срещу три от задържаните лица ще бъдат образувани досъдебни производства.

Докладвани са на дежурен прокурор в Районната прокуратура в Габрово. Четвъртият е задържан заради липса на лични документи. 

„Около 23.30 ч. са задържани четири лица за проверка за възникнал пожар в покривна конструкция на необитаема постройка. По този случай също ще бъде образувано досъдебно производство. Извършен е оглед на местопрестъплението тази сутрин”, заяви още Терзийски.

Има и един леко пострадал служител на реда.

„Проблемът с ромите не е само проблем на Габрово. Той е на цялата страна. Призовавам  партиите да не се заиграват с етническия мир, защото границата е много тънка и опасна”, заяви кметът на Габрово Таня Христова. Тя припомни, че още миналата година в града са съборени къщи на незаконно настанили се роми. Закрито е и едно напълно сегрегирано училище.

„Мерки за решаването на проблема сме предприели. Продължава работата по събарянето на общински сгради, които могат да бъдат използвани за самонастаняване”, допълни Христова.

Според вицепремиера Томислав Дончев силите на полицията не са в Габрово „за да пазят една част на обществото от друга част на обществото”.

„Не можем да си позволяваме хаос. Не можем да си позволяваме да има заплахи за здравето и живота на който и да е български гражданин. Не можем да позволяваме да се руши, без значение кой го прави, И сме взели мерки във всички посок”, коментира той.

По-рано тази сутрин пострадалите снощи журналисти обясниха в предаването "Здравей, България" какво точно се е случило с тях. Това са Даниел Стефанов - оператор в местното радио 999 и колегата му - репортер Веселин Цветанов.

„По часове не мога да кажа кога къде бяхме, но вчера отразихме протеста в Габрово. Попаднахме на две блокади на жандармерията. Като първата протестиращите бяха много повече,  може би стотици. Там жандармерията успя да се справи с тях с приказки. Протестиращите се разпръснаха на групи и една от тях се запъти към квартала, където явно живеят роми. Там също имаше блокада на жандармерията. Ние бяхме най-отпред с колегата и когато чухме „Не натискайте, ще пробиваме” усетих, че ще има голям натиск. Издърпах колегата, но не успях да избегна палката от жандармеристите. Шурна една кръв, успяхме да излезем с колегата, седнахме на земята и дотам със снимането на репортажа”, обясни Стефанов и допълни, че в Спешния център са му направили два шева. Има съмнение за комоцио.

„Определено между нашия екип и жандармерията не е имало диалог. Реакцията на жандармерията не беше адекватна”, обясни Веселин Цветанов./Нова тв

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK