Ще има ли ново трасе на изхода при пункта "Кулата"?

Снимка: Infomreja.bg

Община Петрич предлага изграждане на ново пътно трасе

Община Петрич предлага изграждане на ново пътно трасе на изход от ГКПП „Кулата“.

Писмото е адресирано до МРРБ, МВнР, АПИ, Агенция „Митници“ и е предвид съществуващите проблеми, заради затрудненото придвижване на МПС в участъка преди ГКПП „Кулата“, което води до сериозни задръствания, предизвиквани от интензивния трафик на вход и изход на българо-гръцката граница.

Към момента движението в този участък – пред граничния пункт, е организирано, като са осигурени по едно пътно платно за вход и изход от граничния пункт. При ситуации, в които колони товарни автомобили изчакват пред пункта за влизане в Република Гърция, останалите МПС пътуващи в същата посока, навлизат в насрещното платно, по което се движат автомобили излизащи от пункта и влизащи в България, а това води до предпоставки за произшествия.

Именно малката пропускателна способност на пътното платно за влизащите в Гърция автомобили и конфликтните ситуации с излизащите от пункта МПС, в комбинация с интензивния трафик, са основната предпоставка за честите задръствания на това място. Този маршрут е най-натовареният път, минаващ през България по направлението Север-Юг.

В тази връзка Община Петрич предлага да се реализира предвиждането в застроителния план (ПУП – ПЗ) на ГКПП „Кулата“, одобрен със Заповед №1230/14.12.1994 г. на кмета на община Петрич, който сега е актуализиран.

Съгласно устройствения план изхода и подхода към пункта е предвидено да се осъществяват както следва: за вход към ГКПП „Кулата“ в посока Гърция е предвидено двулентово пътно платно с обща ширина 10 м. За изход от ГКПП и вход към нашата страна се предвижда ново пътно трасе с ширина 7 м. Според отразеното в плана в обхвата на изходното трасе сега има изградена крайпътна ивица, но с одобряването на устройствения план се предвижда нейното премахване с цел изграждане на новото трасе.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK