Преизбраха мюфтията Айдън Мохамед, делегатите с остра декларация – искат свой молитвен дом в Гоце Делчев

Преизбраха Айдън Мохамед за районен мюфтия, снимки: Infomreja.bg

Районният мюфтия Айдън Мохамед бе преизбран на проведена днес в Гоце Делчев районна мюсюлманска конференция. Той бе единственият номиниран от почти всички джамийски настоятелства кандидат за нов 5-годишен мандат, през който да управлява мюсюлманските дела в област Благоевград. 

Зад кандидатурата на Айдън Мохамед застанаха настоятелствата от Благоевград, Гърмен, Белица, Якоруда и Районният мюсюлмански съвет.

Постъпилите на конференцията номинации за Мохамед бяха придружени с подписки от всички ръководства и мюсюлмани от въпросните настоятелства по населени места.

Преизбраният районен мюфтия също участваше в избора си като гласува за себе си с "въздържал се". Той получи одобрението на всички делегати с изключение на един глас "против" и "въздържали се" още двама делегати.

Отчетът за мандат 2011 – 2015 бе приет единодушно. Самият отчет на Айдън Мохамед съдържаше както самокритика, така и положителни инициативи, които са се случили през изминалия период на управление на мюфтийството. 

Особено той бе критикуван от имама на Белица Ахмед Горелски, който поиска от Мохамед отговор защо 7 години мюфтийството не получава от община Гоце Делчев разрешително за строеж на молитвен дом, въпреки че има свой имот на територията на града. 

Имами от Рибново направиха предложение, докато се уредят процедурите по документацията за строителството на нова джамия в Гоце Делчев, да бъде разчистен терен около старата джамия „Караджа паша", който да се обособи като място за молитви. Идеята им бе приета с аплодисменти от делегатите. 

”Въпросът с изграждането на джамията го поставяме на всяка конференция, не сме спрели да работим по този въпрос, хората ни търпят унижения. Можем да инициираме покупка на сграда, но живеем във фалшива демокрация, в която държавата репресира своите граждани за това, че учим хората да не пият алкохол, да не употребяват наркотици, да не прелюбодействат и затова ни третират като престъпници. Ще настояваме да получим от държавата това, което ни се полага като нейни граждани", заяви Айдън Мохамед в отговор на зададените му въпроси от имама на Белица.

Районният мюфтия бе категоричен, че гаврата с мюсюлманското население продължава въпреки 26-те години демокрация. Той заяви още, че трябва да се наложат в училищата часове по религия като свободно избираем предмет.

В областта имало над 4000 ученици от различни възрасти, посещаващи Коран курсовете, които според новоизбрания мюфтия са крайно недостатъчни. Той зададе риторичен въпрос защо се правят спънки от различните институции и ведомства за въвеждането на СИП по религия в училищата. 

Делегатите на конференцията излязоха и със своя обща декларация, в която се изказва възмущение от посегателствата върху Районното мюфтийство, старата джамия "Караджа паша" в Гоце Делчев и джамията в Благоевград, срещу които институциите са останали безучастни, въпреки че са наясно кои са извършителите. 

В декларацията се реагира остро и против нарушеното право на жените мюсюлманки да се снимат със забрадки за личните документи.

„Безкрайно сме обидени и накърнени от постоянните привиквания, разпити и тормоз от страна на службите за сигурност върху мюсюлманската общност и в частност имамите.

"Остро реагираме на отношението на ДАНС и МВР към нас, мюсюлманите, които сме част от българското общество. Настояваме всички държавни и общински институции да осъзнаят, че мюсюлманите в община Гоце Делчев и в целия регион сме европейски граждани, с всички произтичащи от това права и задължения. Плащаме си съвестно данъците и налозите на национално и местно ниво и също така имаме право на джамия в Гоце Делчев. Там ще бъде нашият регионален и административен център, в който да изпълняваме религиозните си задължения и да развиваме дейността си в съотвествие със законите на страната ни", се казва още в декларацията.

Гости на регионалната мюсюлманска конференция в Гоце Делчев бяха Ахмед Ведат Ахмед - заместник-председател на Висшия мюсюлмански съвет, районният мюфтия на София Али Хайредин, Неджми Дъбов - районен мюфтия на Смолян и други. Сред официалните гости бяха още кметът на община Гърмен Минка Капитанова, заместник-кметът на Гоце Делчев Саид Иброш, председателят на ДПС и общински съветник Ведат Хюсеин, общински съветници и местни лидери на ДПС. 

 

Снимка: Infomreja.bg
Заместник-главният мюфтия Ахмед Ведат Ахмед, снимка: Infomreja.bg
ИМамът на Белица Ахмед Горелски, снимка: Infomreja.bg
Софийският мюфтия Али Хайредин, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

3,1410:53 - 22.03.2016
До "ГД" или Фред Флинстоун, ти явно живееш в каменната ера,прочети какво значи демокрация и ако разбереше какво означава, предложи го на някой съветник в Общ. Съвет Гоце Делчев ,проблема с джамията да се реши на Референдум, нека народа да реши не шайка кримки. "Диваците" Фреди призовават хората всяка сутрин да отидат на молитва,който иска, казват се "Имами".Поповете когато служат литургия, учат миряните на смирение и вяра в "Бога", те не реват Фреди а пеят. Хубаво е да си оправиш правописа -но на теб ти е простено ти живееш в друга ера.
ГД09:19 - 22.03.2016
Уважаеми мюсулмани и неуважаеми имами, тъй като живеем в демокрация, нека ви напомня какво означава това - преимущество на болшинството! Към момента болшинството жители на Гоце Делчев не желаят да има джамия за това и няма. Никой никога не е ограничавал мюсулманите да се молят. Могат да го правят където и когато поискат. Явно хората не желаят да ги буди в 6 часа всяка сутрин рева на някой дивак.
СМърт09:11 - 22.03.2016
Бих настоявал за въвеждане на смъртна присъда, както и за незабавното и изпълнение, тъкмо са се събрали всички!
66608:34 - 22.03.2016
До този който се представя за Селим! Ти не си Селим ,ти си някой ,който няма нищо мислюманско. Ти не си ходил нито на училище в час по ислям нито на джамия -неверник.На ислям децата най напред се учат в къщи, а колко са "претоварени" в училище всички виждаме.Като имаш нещо срещу даден политик защо не беше в неделя на конференцията , и там кажи каквото имаш да казваш.Защо поставяш всички имами под общ знаменател? Защо не пишеш ,че по време на Османско са построени черкви и манастири в Неврокопско, а сега в 21 век шепа криминално-проявени лица в Гоце Делчев,пречат на мюсюлманската общност да си построят храм в който да се молят и да учат младите на истинска религия,не на тази която се проповядва в Сирия,Ирак,Палестина и др.

FACEBOOK