9 арестувани след спецакции в Нови Пазар и Видинско

Снимки: МВР

Специализираните операции за противодействие на битовата престъпност са проведени под ръководството на Окръжните прокуратури

Специализирана полицейска операция под ръководството на Окръжна прокуратура- Шумен, бе проведена вчера на територията на село Стоян Михайловски от служители на охранителна, криминална, териториална и пътна полиция на РУ- Нови пазар. В ранните сутрешни часове, на три адреса в селото, униформените, заедно със служители на електроразпределителното дружество, са установили незаконно прикачване към мрежата с помощта на дървени прътове, като по този начин не се отчитала реално потребената енергия.

По случаите са образувани три досъдебни производства, задържани са трима местни жители – двама мъже на 57 и 25 години, и 57-годишна жена. В хода на акцията бил спрян за проверка 29-годишен жител на Нови пазар, у когото са намерени около 10 г суха листна тревна маса - по негови данни -  „марихуана“.  При последвали процесуално – следствени действия в обитаваното от него жилище, е открит един грам бяло прахообразно вещество, за което заявил, че е амфетамин. Задържан е с полицейска мярка за 24 часа, случаят е докладван на компетентната прокуратура.

Работата по образуваните производства продължава под надзора на Районната прокуратура - Шумен. В следобедните часове в землището на село Стоян Михайловски е установен 45-годишен местен жител в момент на извършване на кражба от горски масив на около 0,6 куб. м дърва за огрев. Образуван е заявителски материал.

По време на специализираната полицейска операция са проверени 278 моторни превозни средства, 342 души, от които девет – с различни криминалистически регистрации. Установени са 25 административни нарушения, за които са съставени 9 акта и са наложени 16 глоби с фиш. Със системата за видеоконтрол са засечени 18 нарушения на скоростните режими. Засечени били и двама водачи, шофирали с превишена скорост в населено място - единият с 30, другият с 52 км/час повече от максимално разрешената скорост.

От МВР съобщават още, че на 19-и февруари, за времето от 9 до 18 часа, служители на РУ-Видин, участък „Арчар”, Пътна полиция–Видин и Зонално жандармерийско управление-Монтана, под надзора на Окръжна прокуратура-Видин, е проведена специализирана операция за противодействие на битовата престъпност на територията на село Арчар.

В рамките на операцията са проверени 193 лица (от тях 20 - от криминалния контингент) и 142 моторни превозни средства, а за констатираните нарушения са съставени  22 акта и 14 фиша. Образувани са пет досъдебни производства и пет преписки. Две от досъдебните производства са по чл.278 от Наказателния кодекс (незаконно държане на културно-исторически ценности), а три – по чл. 234 от Наказателния кодекс (държане на акцизни стоки без български акцизен бандерол).

Заведени са четири преписки по чл.235 (съхранение на незаконно добита дървесина) и една по чл.234 от Наказателния кодекс.
С полицейска мярка за срок до 24 часа са задържани петима местни жители. Разследващите са иззели: част от античен каменен корниз, който не е идентифициран и регистриран по съответния ред; четири антични монети и металотърсач; 9 кубика дърва без контролна горска марка и документи за произход, както и нарязан тютюн без бандерол.

На работна среща с кмета на Арчар Боряна Георгиева, на която участваха началникът на РУ-Видин, началникът на полицейския участък в селото и ръководни служители на охранителна и криминална полиция на ОДМВР-Видин, бе подчертано доброто взаимодействие и постоянна комуникация между полицията и кметството, бяха очертани и допълнителни мерки, които да гарантират повече сигурност на местното население.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK