Задържаха 12 нелегални емигранти при Трекляно, простреляха един след гонка

снимка: infomreja.bg, архив

12 мъже са задържани край кюстендилското село Трекляно при операция в района на ГПУ-Олтоманци след получена информация за предстоящ опит за извеждане на незаконни мигранти от страната, съобщиха от МВР.

Около 6 часа вчера граничните полицаи от ГПУ-Олтоманци засекли микробус с българска регистрация, който се движел от село Трекляно към местността "Славчето", близо до държавната граница.

Водачът на автомобила не изпълнил разпорежданията за спиране, подадени чрез светлинен и звуков сигнал от служителите. Граничните полицаи започнали преследване на нарушителите. При опитите да бъде спрян, водачът на микробуса засякъл служебната кола и опитал да я изтласка от пътя.

Това наложило използването на служебно оръжие. Произведени са предупредителни изстрели във въздуха и в гумите на движещия се пред тях автомобил.

Шофьорът спрял микробуса и побягнал. В  преследвания бус са открити 12 млади мъже, по първоначални данни афганистанци, като един от тях е с рана от прострелване в крака. На място е повикан екип на спешния център в Кюстендил, който е транспортирал мъжа в болницата в областния град. Той е афганистански гражданин в процедура за разглеждане на молба за статут, без опасност за живота.

Уведомени са окръжната прокуратура и дежурният следовател. Останалите 11 афганистанци са задържани. Установено е, че четирима от тях са в процедура на разглеждане на молби за статут, останалите нямат документи.

Образувани са досъдебно производство за опит за незаконно извеждане на хора през границата и следствено дело по повод употребата на оръжие от служителя. Извършват се процесуално-следствени действия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK