Задължително е носенето на маски при пътуване с автомобил в Гърция

Снимка: Infomreja.bg

При неспазване на правилата на всеки нарушител е налагана глоба от 150 евро

Във връзка със затягането на мерките срещу разпространението на коронавируса в Гърция и техния засилен през последните дни контрол обръщаме внимание на пътуващите, че е задължително носенето на предпазни маски и в автомобил за районите в страната от ниво на риск 3 (оранжево) и риск 4 (червено), сред които са областите Атина и Солун.

При неспазване на правилата на всеки нарушител е налагана глоба от 150 евро.

По информация на посолството ни в Атина за районите в Гърция от ниво на риск 3 (оранжево) и риск 4 (червено) мерките включват задължително носене на маска в такситата - от шофьора и пътниците, както и при пътуване в лек автомобил, освен ако шофьорът не е сам или с него пътуват роднини от първа степен. Задължително е и носенето на предпазна маска в професионалните моторни превозни средства, когато освен шофьора има и друг персонал или пътници.

При управление на мотоциклет както водачът, така и пътникът следва да са с предпазни шлемове (каски), заради което не се изисква поставяне на маска под каската.

За районите от ниво на риск 4 (червено)максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е трима души. В районите от ниво на риск 3 (оранжево) максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е четирима души.

Припомняме, че в Гърция е въведена четиристепенна карта за оценка на здравния риск от разпространението на коронавирус. (https://covid19.gov.gr/covid-map).

Към момента областите, които попадат в «оранжевата» зона, са Серес, Солун, Атина, Йоанина, Трикала, Лариса и Ливадия, а в «червената» зона е област Кастория, както и Козани.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: [email protected][email protected][email protected];[email protected].

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK