Задълженията на Община Перник са над 30 млн. лв.

Снимка: Община Перник

Община Перник е във фалит, а сметките са запорирани. Задълженията са над 30 млн. лв., коментира зам.-кметът Денислав Захариев пред БТВ.

Сметките са запорирани от частен съдебен изпълнител, а финансовите проблеми на общината датират от години.

Фирма е осъдила общината за 700 хил. лв., която пък я санкциониранала заради забавяния в работата, но в съда печели делото срещу общината, коментира зам.-кметът. Общината е изпуснала да си потърси 1,5 млн. лв. под формата на неустойки от неизпълнен концесионен договор от въпросната компания.

Перник дължи и на НАП 2,6 млн. лв. с лихва 700 хил. лв. Общината е в оздравителен план, за да падне запора над сметките. Успяла е да сключи споразумения и ще плаща дълговете на части.

Общинският съвет в Перник е обявил в ликвидация „Медико-дентален център“ ЕООД, а като мотив е посочено, че приходите от основната дейност на дружеството не стигат за покриване на разходите му.

Дружеството няма сключен договор с НЗОК, материалната база е технически и морално остаряла, финансовото състояние е изключително тежко и изготвяне на оздравителна програма няма да доведе до стабилизиране, смятат те.

Инвестиция в съвременна апаратура при тези условия е неоправдан разход за общината, която също се опитва да се оздрави финансово, счита кметът Вяра Церовска.

Общинският съвет освобождава от длъжност и управителя на лечебното заведение Лорита Стефанова.

Определен е едногодишен срок на ликвидация, като е гласуван бюджет в размер на 55 000 лв. за обезпечаване на ликвидационните мероприятия.

Здравните заведеноя в Перник също имат проблеми от години, през 2014, директорът на пернишката многопрофилна болница за активно лечение „Рахила Ангелова“ алармира за проблем, който слага под въпрос функционирането на лечебното заведение.

 


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK