Митрополит Серафим благославя курбана в село Илинденци

Снимка: Община Струмяни

Църковното настоятелство при храм "Св. Марина", с. Илинденци, община Струмяни кани на празнична Света литургия всички миряни.

На 17 юли 2019 г. от 8:30 ч. ще бъде отслужена молитва от Негово Високопреосвещенство Неврокопвски митрополит Серафим.

След празничната литургия ще бъде осветен и куебан за здраве.

Света Марина е живяла през ІІІ век и е дъщеря на езически жрец от Антиохия. Марина приема християнството още на 12-годишна възраст, но понеже в Антиохия и близките околности нямало свещеник, който да извърши светото тайнство "кръщение", тя останала непокръстена, а Кръщението се превръща в нейно съкровено желание. Тъй като отказва брак на управителя на източните римски провинции Олибрий, той започва да я преследва и измъчва и накрая я посича с меч. 

За българина тя е Огнена Марина, символ на небесния огън, покровителка на жътвата, нивите и сеитбите. В едната си ръка държи дявола за косата, с другата го удря с дърво по главата. Изобразяват я на трон, лявата ѝ ръка е пред гърдите, в дясната държи кръст.

Казват, че Светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия. В много от църквите и манастирите, които носят нейното име има лечебни води, особено силни в деня на Света Марина – 17-ти юли. 

Това е един от трите най-горещи дни през годината – 15, 16 и 17 юли. Затова им казвали „горещници” и се празнували в чест на огнената слънчева стихия.

Първият ден наричали Чурлига, вторият – Пърлига, а третият – Огнена Марина.

В Странджа, Родопите и по поречието на река Струма светицата е известна като господарка на змиите и лечителка на ухапаното от тях. Света Марина се почита и като покровителка на брака, водите и Южното Черноморие.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK