Задават ли се нови избори в Благоевград?

Румен Томов, снимка: Infomreja.bg, архив

ОИК-Благоевград, ще се произнася наново по казуса с правомощията на Румен Томов

С решение от днес Административният съд в Благоевград отменя като незаконосъобразно Решение № 300-МИ/20.12.2019 г. на Общинска избирателна комисия – Благоевград, с което е отказала да прекрати предсрочно пълномощията на Румен Георгиев Томов, обявен за избран за кмет на община Благоевград.

Съдът изпраща преписката на Общинска избирателна комисия – Благоевград, за ново произнасяне съобразно указанията на съда по тълкуването и прилагането на закона, дадени в постановения съдебен акт. 

Според съда, оспореното решение е в противоречие с материалния закон. Румен Томов не е изпълнил нито едно от трите изисквания на чл.41, ал. 3 от ЗМСМА.

В едномесечен срок от обявяването на изборния резултат Томов, в качеството си на кмет, не е предприел действия по прекратяване на търговската си дейност чрез заличаване на ЕТ и не е уведомил писмено за това, както председателя на ОбС-Благоевград, така и  ОИК-Благоевград, в указания срок до 04.12.2019 г.

Неизпълнението на което и да е от трите изисквания води до предсрочно прекратяване на пълномощията на лицето, което не е съобразило своето поведение с тях.

Това налага отмяната на решението и връщане на преписката на административния орган. При новото произнасяне ОИК-Благоевград, следва стриктно да приложи неблагоприятните последици на чл. 42, ал. 1, т. 5 във връзка с разпоредбата на чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА – предсрочно прекратяване пълномощията на Румен Томов, избран за кмет на община Благоевград, с излагане на ясни, конкретни и обосновани съображения, съобразявайки мотивите в настоящия съдебен акт, е записано в съдебното решение.

Решение № 300-МИ от 20.12.2019 г. на Общинска избирателна комисия – Благоевград бе оспорено с жалби от четири партии. ПП ГЕРБ, ПП МИР, ПП Нова алтернатива и ПП Свобода оспорват решението на ОИК – Благоевград, с което отказва да прекрати предсрочно пълномощията на Румен Томов, обявен за избран за кмет на Община Благоевград, по подаден сигнал с твърдение за нарушение на чл. 41, ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Със съдебния акт Административен съд - Благоевград, се произнася по жалбите на ПП ГЕРБ и ПП МИР. Съдът оставя без разглеждане жалбите на ПП „Нова алтернатива“ и ПП „Свобода“, тъй като същите нямат представители в ОбС – Благоевград и като такива, според ЗМСМА, нямат интерес и не са активно легитимирани да обжалват решението на ОИК.

Решението може да се обжалва в седемдневен срок от съобщаването му пред Върховния административен съд.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK