Министър Димов: Хотели и ресторанти няма да се строят в Национален парк „Пирин“

Снимка: Община Банско

„Строителство на хотели и ресторанти в Национален парк „Пирин“ няма да има. Промените, приети от правителството на 28 декември, дават право на изграждане само на спортна инфраструктура и прилежащи съоръжения“. Това заяви на брифинг в Банско министърът на околната среда и водите Нено Димов след среща с кмета на града Георги Икономов.

Община Банско започва да разработва устройствен план за ски зоната, който ще премине през екологична оценка и оценка за съответствие. Евентуални инвестиционни намерения за проекти ще бъдат подлагани на оценки. Планът за управление на НП „Пирин“ не подлежи на екологична оценка, защото той само променя режими. На оценка обаче подлежат инвестиционните проекти, обясни министърът.

„Търся баланса на различните гледни точки“, каза Димов. Той беше категоричен, че развитието на туризма в зоната трябва да бъде балансирано, отговарящо на всички екологични европейски и национални норми.

Територията на ски зоната в Банско е 2% от НП „Пирин“, а за Добринище 0,6%, обясни министър Димов. Той отхвърли твърденията, че ще бъдат застроени 48 на сто от територията на Националния парк. „Става въпрос единствено за спортна инфраструктура“, каза той.

Европейските директиви дават право за изграждане на съоръжения за спорт в парковете, подчерта кметът на Банско Георги Икономов след срещата си с министър Нено Димов. Искам ясно да заявя, че като кмет на Банско няма да допусна застрояване или презастрояване на планината, увери Икономов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK