"Вода със захар" ли са хомеопатичните лекарства? Очаква се ЕС да ги забрани

Снимка: Infomreja.bg

Излезе доклад на Европейската комисия, според който хомеопатичните лекарства не са полезни за здравето на човек, дори те не спомагат за неговото възстановяване. В доклада се сочи още, че България е на четвърто място в Европа по използване на алтернативната хомеопатична медицина. Преди нас са Франция,Великобритания и Германия. 

Кое не е "полезното" в хомеопатичните хапчета? Лекари и фармацевти казват, че в лекарствата "няма нищо". В техния състав няма молекула. Лекарите сочат, че хомеопатията е скъп начин за продаване на „вода със захар“. 

Другата гледна точка е на хомеопати. Те посочват, че ако в ранен стадий се хване болестта и се третира с билковите хапчета, то лечението ще е напълно ефикасно без да се налага употреба на антибиотик.

На въпроса "Какво значи "на време"? Хомеопатите отговарят, че още при първите симптоми, например, на една настинка - кихане, покашляне, "белите хапчета" ще свършат своята работа.

Предстои да бъде издадена нова директива на ЕС, според която ще бъде ограничен пазара на хомеопатични лекарства именно заради вредния им ефект. 

България наистина се нарежда на една от челните позиции по използване на хоемопатични начини на лечение. Все повече майки избират този вариант за децата си вместо да дават на децата си изпитани лекарствени продукти за висока температура, настинка, кашлица и т.н.

Магладена Николова е майка на осемгодишен син. До сега детето не е постъпвало в болнично заведение. В началото тя е лекувала малкия Сашо с антибиотици, както лекарите са били предписали. Оказва се, че при вирус Сашо се влошава от лекарствата, а не подобрява. Той има непоносимост към антибиотици, става неспокоен и не се чувства добре. Тогава Магдалена се обръща към медицината с билкови лекове. 

"Познавам много добре детето си, смея да твърдя. Това е ролята на майката! Щом видя, че изглежда уморен или че кашля по по-особен начин, веднага реагирам. Хомеопатията е за хора, които водят здравословен начин на живот. Това е "бърза помощ" за организма. Ако се събудиш вечерта и усетиш некомфорт, тогава предприемаш "спешната помощ", а не когато вече си за болен", обяснява майката. 

В европейския доклад се говори още, че за година на стария континент около 1 милиард евро са дадени за хомеопатични лекарства, а по-малко средства са отделени за традиционни медикаменти. Според хомеопати тук става въпрос за пазарен интерес, а не за здравето на хората.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK