Модерна и достъпна среда за всеки кюстендилец

Снимки: Личен архив

Колушко дере става екопарк

Колушко дере се превръща в нов екопарк. Проектът е един от основните акценти в програмата на Петър Паунов и Местна коалиция ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, ДБГ, ЗНС, Обединени земеделци. Приоритети в нашата програма имат една обща цел: модерна и здравословна среда за всеки кюстендилец, каза Петър Паунов при представянето на проекта за обновяване на Колушко дере.

Имаме готовност незабавно да започне изпълняването на проекта, който получи и одобрението на Общинския съвет. Проектът предвижда цялата зона от средновековния храм „Свети Георги“ до реката да бъде напълно обновена и модернизирана. Идеята е да се оформи един естествен Г-образен район - изключително модерен, с паркови зони, каквито бяха направени пред галерията, с детски и спортни площадки и, разбира се, с много място за развлечение и много зелени площи. Нашият стремеж е тази чиста, здравословна, сигурна и модерна среда да я пренесем и във всеки един от кварталите на Кюстендил.

Затова в следващия програмен период, имаме уверенията на премиера, че община Кюстендил и малките населени места ще бъдат част от европейските програми, за да може тази модерна и екологична инфраструктура да бъде осигурена и в малките население места.

Предстои, както и досега, много сериозна работа, най-вече за осигуряването на здравословен начин на живот, спокойствие и безопасност за всеки жител на общината. Това винаги е бил наш основен приоритет и няма да спрем да работим по тази тема, каза още Паунов. Подземни контейнери за смет в Кюстендил и селата Промяна на системата за сметосъбиране и сметоизвозване, предлага Петър Паунов.

Заедно с колегите си от листата на Местна коалиция ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, ДБГ, ЗНС, Обединени земеделци, той представи още един от акцентите в програмата си, свързана с осигуряването на модерна и здравословна среда за всеки кюстендилец. Предвиждаме пълна промяна в облика на системата за сметосъбиране.

Вече сме в контакт с международна компания, която произвежда подземни контейнери за сметосъбиране и имаме уверенията им, че ще ни дадат възможно най-добрите условия и, разбира се, това ще се случи след решение на Общинския съвет и провеждането на обществените поръчки. Проектът предвижда да подменим сегашните контейнери и кофи с 3-кубикови подземни контейнери, които първо, ще имат по-добра вместимост, второ, няма да заемат такъв обем над земята и няма да има възможност бездомните животни да разнасят найлоновите торбички, които често оставяме край кофите за боклук.

Новата система обаче не е приложима за центъра на Кюстендил. Знаете, че центъра е архитектурен резерват и там, за всяка и най-дребна промяна, трябва да се проведе пълната процедура по съгласуване с Института за паметниците на културата. Но новата система е напълно приложима за кварталите и малките населени места. Предвиждаме цялостна програма за сметосъбиране – разделно, екологично, за да получат кварталите съвсем различен облик и заедно с благоустрояването и изграждането на зелените зони, да имаме изградени и тези площадки.

Ще продължи и програмата, започната още през 2007 година, за подкрепа на младите семейства и децата на Кюстендил, обяви Анелия Любенова, общински съветник и кандидат за общински съветник от листата на Местна коалиция ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, ДБГ, ЗНС, Обединени земеделци. И както знаете вече е гласувано от настоящия Общински съвет решението детските градини да бъдат безплатни за всяко дете.

Посрещаме хиляди участници и гости в нашите фестивали, които дават висока оценка за атмосферата в прекрасния ни град. За това ще продължим модернизацията, докато не обхванем всеки квартал и всяко населено място, сподели Иван Андонов, председател на Читалище "Братство" и кандидат за общински съветник.

С европейски пари предстои реновирането на театъра в Кюстендил и изграждането на модерен парк с шадравани пред него. Това съобщи Чавдар Ненов, директор на театъра в Кюстендил, член на настоящия ОбС и кандидат за общински съветник от листата на Местна коалиция ГЕРБ, СДС, ВМРО-БНД, ДБГ, ЗНС, Обединени земеделци. Нашата програма не от днес е с основен приоритет модерна и здравословна среда за всеки кюстендилец, каза Ненов.

Активно търсим и осъществяваме проекти за финансиране за подобряване на градската среда, за обновяване и модернизиране на екологичната, културната, туристическата инфраструктура. Вече имаме одобрен проект по енергийна ефективност, работата по който може да започне веднага. Проектът е за цялостно обновяване на сградата на театъра и изцяло реновиране на парка пред него.

Средствата са одобрени и сме буквално на крачка от реализацията на проекта. Той включва не само цялостно реновиране на сградата и залите в театъра, но и изграждане на цялостно парково пространство. Скоро не само пред Галерията ще има красив шадраван, а и пред театъра ще бъдат изградени два такива, ще има огромна дъска за шах, зелени зони за отдих и развлечения – така че когато хората идват на театър, на куклен театър, на концерт – това за тях ще бъде комплексно преживяване.

Кюстендил санира най-евтино и качествено

Още 100 сдружения от общината са включени за саниране в списъка на Банката за развитие Кюстендил ще бъде общината, която най-усърдно ще настоява за продължаване на националната програмата за саниране. Темата за енергийната ефективност е ключова за нас, обяви Петър Паунов, защото санирането води до сериозно спестяване на разходи – както обществени, така и за всяко семейство.

При първия етап 53 блока са санирани в Кюстендил по националната програма, още 5 са санирани по европейската програма. В момента имаме над 140 сдружения които сме подали, над 100 вече са включени в списъка на банката за развитие и ще работим активно в посока на това тази програма да продължи, защото за нас – за цялата община, тя е много полезна – намалява се замърсяването в региона с намаляването на енергоемкостта на потреблението на всяко домакинство и, разбира се, визията на санираните сгради е съвсем променена, в което всички сме убедени.

Освен това Кюстендил има най-голямо основание да настоява програмата да продължи, защото ние сме най-хубавата визитка на това саниране. Защото, освен че до момента нямаме нито едно оплакване от сградите, които са санирани, цената в Кюстендил е в пъти по-ниска, отколкото е в национален мащаб.

Официално от регионалното министерство бяха обявени крайните цени, на които е извършено санирането във всички общини и цената в Кюстендил е най-ниската – 116 лева на квадратен метър, което означава, че цялата програма тук е изпълнена по бедзупречен начин – най-добре направеното обследване, най-добре проведените обществени поръчки и най-добре извършеното саниране.

Затова очакваме правителството да ниподкрепи, да одобри втория етап от програмата за саниране, който се очаква да е поне 2 милиарда лева, колкото беше първият, и Кюстендил като безупречна община да получи финансирането поне на вписаните вече 100 от сдруженията, които са предложени за саниране.

Официален сайт на местна коалиция ГЕРБ, СДС, ВМРО-Българско национално движение, Движение България на гражданите, Земеделски народен съюз, Обединени земеделци: https://www.koaliciakustendil.com/

Фейсбук страница на коалицията: https://www.facebook.com/%D0%9A%D0%BE%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%9A%D1%8E%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%BB-2019-1619921148255767/

101.Петър Георгиев Паунов

102.Михаела Ясенова Крумова

103.Иван Манолов Андонов

104.Красимир Любомиров Петров

105.Георги Петков Петров

106.Спиридон Драганов Лещански

107.Анелия ЗнаменоваЛюбенова-Мандалска

108.Мая Боянова Станойкова-Илиева

109.Бойко Недялков Недялков

110.Ясен Георгиев Ангелов

111.Асен Иванов Динчев

112.Румен Кирилов Гогов

113.Георги Йорданов Джоглев

114.Борислава Христова Иванова

115.Валери Томов Янев

116.Юлияна Димитрова Божилова

117.Чавдар Тончев Ненов

118.Иван Денчев Коларов

119.Ангел Борисов Ангелов

120.Радостина Йорданова Васева

121.Димитрина Георгиева Христова

122.Адела Руменова Димитрова

123.Радослав Димитров Джонев

124.Георги Емилов Бакалски

125.Маргарита Исталиянова Вангелова

126.Владислав Руменов Паунов

127.Реонита Иванова Йорданова

128.Валери Миланов Йовев

129.Доц. д-р Бойко Костадинов Соколовски

130.Росен Асенов Димитров

131.Йордан Иванов Ангелков

132.Йордан Георгиев Петров

133.Петър Николов Петров

134.Петя Иванова Христова

135.Милен Благовестов Порожанов

136.Луиза Огнянова Базовичка

137.Камелия Уралова Асенова

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK