За три часа активноста в Пиринско скочи три пъти

Костадин Дурчов, Елиана Спасова и Йордан Симонски от Районната избирателна комисия в Благоевград, снимка: infomreja.bg

Три пъти е нараснала избирателната активност в Пиринско за последните три часа, съобщиха от Районната избирателна комисия в Благоевград.

От 6,20 % към 10 часа гласувалите на днешния вот за Европейски парламент са се увеличили на 17,88 на сто, сочи статистиката на РИК към 13 часа.

Първенец по брой избиратели, упражнили правото си на вот, е община Белица. По последни данни там са гласували 32,73 %. На второ място се нарежда община Банско с избирателна активност 28,97 %.

В община Якоруда са пуснали бюлетина 23,77 % от имащите право на глас, в община Хаджидимово - 23,05 %, в Разлог - 21,80 %, в Симитли - 21,50 %, в Гоце Делчев - 21, 45 %, в Кресна - 20,67 %, в Сатовча - 20,16 %, в Гърмен - 19,86 %, в Струмяни - 16,49 %.

Продължава да бъде ниска активността в общините Благоевград и Сандански, където са гласували съответно 15,01 и 15,24 % от избирателите по списък.

С най-слаба активност засега е община Петрич с 11 % упражнили правото си на вот за евроизборите.

Общият брой избиратели, гласували до момента в област Благоевград, е 51 329, съобщиха още от Районната избирателна комисия.

Сигнал за контролиран вот в ромската махала на Петрич е постъпил в РИК днес преди обяд. В секция в СОУ "Антон Попов" в кв. "Изток" е засечено лице, което водело избиратели до урните да гласуват в полза на определена политическа партия. "Въпросната жалба е препратена за разследване до полицията и Районната прокуратура в Петрич", поясни председателят на комисията Елиана Спасова.

Друг сигнал уличава директорката на Дома за стари хора и кметицата на разложкото село Долно Драглище в нарушаване на изборния процес с предоставяне на бюлетини с отбелязан вот на избиратели.

В жалба до ЦИК, изпратена от БСП, се посочва, че концертът тази вечер по случай празника на Благоевград ще попречи на работата на Районната избирателна комисия, която е ситуирана в сградата на Областната управа.

Председателката на СИК в петричкото село Михнево пък не се появила тази сутрин на работа, тъй като снощи родила бебенце.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK