За смисъла от осиновяването на щъркелови гнезда

Снимки: Димитър Попов

Разяснения за кампанията дава нейният инициатор

В началото на тазгодишната пролет в Гоцеделчевско стартира кампания за осиновяване на щъркелови гнезда. Тъй като въпреки материалите, които публикувахме на тази тема, немалко наши читатели остават озадачени от нейния смисъл, решихме да дадем думата лично на нейния инициатор Димитър Попов - председател на Дружеството за защита на птиците – клон Гоце Делчев, за разяснения. Ето неговия отговор:

„Стартирахме кампанията заедно с читалище „Изгрев – 1930“ в отговор на неприятния инцидент с убития щъркел в Хаджидимово. С това искахме да подтикнем хората към отговорност и грижи за най-популярната птица, с която съжителстваме.

Оказа се, че интересът към идеята е много голям. За по-малко от две седмици всички обитаеми гнезда в Баничан бяха осиновени. Това се случи и с едно от гнездата в Хаджидимово. Досега   имаме осиновители не само от Гоцеделчевско, но и от София, Благоевград и от чужбина - Япония, Германия и Англия. В момента продължаваме да получаваме такива заявки.

Осиновяването е акт на съпричастност към проблемите, свързани с опазването на белия щъркел. На първо място е личната отговорност на осиновителя към съдбата на птиците от съответното гнездо.

Решихме на всяко осиновено гнездо да бъде поставена табела, която да информира кой точно се грижи за него. По-голяма би била отговорността, ако всеки осиновител сам финансира поставянето на табелата.

Основната задача на осиновителите е да следят дали всичко е наред с гнездата и ако има нужда, да оказват финансова подкрепа. Например в случай, че някоя платформа се счупи и трябва да се поднови, или пък щъркел се нуждае от транспортиране за лечение.

Кампанията е и с възпитателен характер. Доста родители се ангажираха да отговарят за гнездата заедно с децата си, а възрастни хора – с внуците си. Има работещи в чужбина, които искат да бъдат полезни, като подпомагат усилията ни за опазване на птиците.“

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK