Филм, заснет от кюстендилец, спечели Голямата награда на „София филм фест“

Снимки: личен архив

След като преди шест месеца на Международния филмов фестивал в швейцарския град Локарно игралният филм на режисьора Илиян Метев „3/4“, заснет от оператора Юлиан Атанасов, получи Голямата награда „Златен леопард“ в раздела „Режисьори на настоящето“, дойде ред и на следващото му сериозно признание.

Международното жури на 22-рия  кинофестивал „София филм фест“, му отреди Голямата награда за най-добър филм сред селекционираните за фестивала  12 филмови творби.

Председател на журито бе Илдико Енеди - унгарска режисьорка, която е носител на „Златна мечка“ от филмовия фестивал в Берлин и има номинация за „Оскар“. Филмовите експерти определят наградената творба като „честно и затрогващо изследване на семейните проблеми“ . Режисьорът на  филма Илиян Метев е завършил филмова режисура във Великобритания и дели творческото си време между Лондон и София.

Поради отсъствието му в момента от България, Голямата награда  бе  връчена на оператора Юлиан Атанасов на церемония при закриването на София филм фест в зала № 1 на НДК. Тя е придружена от чек за 7 хил. евро. Обикновено наградените автори инвестират тези пари в следващия си филмов проект.

За кюстендилеца Юлиан Атанасов това е четвъртият български игрален филм, заснет от неговата камера. Първите три бяха на режисьора Камен Калев и също получиха  признания от редица филмови форуми у нас и в чужбина.

„Филмът „Източни пиеси“ беше първото българско участие в официалната селекция на фестивала в Кан след 20-годишно отсъствие на родна филмова творба от този най-голям европейски кино форум.

Освен във Франция, филмът спечели награди и на фестивалите в Токио, Сараево, Анталия, Варшава и Братислава. А за операторската си работа във филма „Островът“ с Летисия Каста в главната роля Юлиан Атанасов бе удостоен със „Златна роза“ за операторско майсторство на едноименния фестивал във Варна. Той е син на журналистката Виолета Атанасова и на рано отишлия си известен фотограф Георги Атанасов, възпитаник е на кюстендилското училище „Даскал Димитри“ и на Берлинската филмова академия. 

Живее в Берлин, но голяма част от творческите му ангажименти са в България, което за него е много ценно, защото така поддържа активно връзката си както с родината, така и със своите  близки и приятели.   

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK