Кюстендилски художници гостуват в галерия "Крапчански“ в Сапарева баня

Снимки: Infomreja.bg

Петима кюстендилски художници – Ценка Бакърджиева, Иван Пенев, Недко Каблешков, Георги Велинов-Гопи и Матей Матеев, вече над 20 години събират  платната си в съвместна изложба „Приятели“, превърнала се в емблематично арт събитие в  града на Майстора. Сега приятелите гостуват със свои платна в художествената галерия „Васил Крапчански“ в Сапарева баня. От компанията отсъстват само картините на Гопи.

Изложбата бе открита от поета Михаил Калдъръмов, който в последните години на професионлания си път беше директор на художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“. Събитието се организира от Групата на художниците от Сапарева баня към СБХ, в която в знак на приятелство и уважение към Васил Крапчански членуват и редица художници от София и Перник. 

Някои от тях заедно с председателя на групата Богомил Благоев също дойдоха за откриването на изложбата, което, за съжаление, не беше уважено от нито един представител на местната интелигенция и на общинската администрация. Кюстендилци почерпиха с ранни череши и изразиха предпазлива  надежда активните някога контакти между творците от Кюстендилска област  пак да се съживят.

Галерия „Крапчански“ е изградена по европейската Програма за развитие на селските райони върху терен, дарен на община Сапарева баня от братята Васил и Георги Кпапчански. Интересната й архитектура, с която застроената площ от 60 кв.м. е утроена, е дело на арх. Младен Мирянов. Галерийното пространство има отлични възможности да бъде средище на различни културни събития, стига за това да има повече интерес и инициатива от местната власт. 

Приземният етаж  е замислен от архитекта като място за кафене, срещи и творческо общуване, но за момента  пустее и има опасност да се разрушава от подпочвени води, ако спешно не се положат усилия за направа на дренаж.

Съгласно правилата на програмата, по която сградата е построена, тя трябва задължително да запази предназначението си пет години. Опасенията на местните творци са, че след този срок някой може и е много вероятно да реши да я превърне в нещо друго, което би било кощунствено към волята на дарителите и към паметта на големия Васил Крапчански.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK