Министър Димов и Камбитов прерязаха лентата на новото депо (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Кметът: Един от най-трудните и един от най-мащабните проекти

Един от най-трудните и един от най-мащабните проекти, реализирани от Община Благоевград.

Така кметът Атанас Камбитов определи новото депо, което ще обслужва 5 общини – Благоевград, Рила, Кочериново, Симитли и Бобошево.

Проектът бе труден, защото технически беше много сложен като изпълнение. Изпълнителите бяха истински герои. Постоянно имаше проблеми. Депото е над 46 години. Реално никой не знаеше на 20 метра дълбочина какво има. Като изпълнение имаше обжалвания от НПО, прегради, които бяха преодолени. За нас най-важно е, че е решен най-сериозният проблем на Благоевград и околните общини.

Камбитов коментира и облекчението върху общинския бюджет.

Предстояха санкции, на фона на това, че трудно се справихме тази години с плащането на таксите, заради депонирането в съседни общини. Бюджетът щеше да покрие тези разходи. Това беше жизнено необходимо за общината.

Градоначалникът сподели още работата, извършена за реализирането на депото.

Аз имам дълъг списък от благодарности, но депото е факт заради работата на много институции и екипа на общината.

Депото е пример за това как всички институции работят в една посока – нещата се случват, включително и инсталацията. Тече и избор за изпълнител на анаеробна инсталация и оператор на самото депо.Това е едно от най-модерните депа в България. Въпрос на финансова политика бе да не повишим данък „Смет“.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов днес също преряза лентата с кмета на Благоевград на новата регионална система за управление на отпадъците.

По проекта са отпуснати над 17 млн. лв. от Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда (ПУДООС) и допълнителни средства от Министерство на финансите, подчерта министър Димов.

Той благодари за положените усилия по реализацията му.

„Само преди няколко месеца проектът изглеждаше пред провал. Но кметовете от общините, които ще се възползват от придобивката, положиха изключително много усилия и трябва да се отчете тяхната гъвкавост и упоритост, за да може депото да съществува. Трябва да отбележим и помощта на експертите от ПУДООС. Това може би е доказателство, че когато администрациите решат, че работата трябва да бъде свършена, това се случва“, посочи министър Димов.

Той отбеляза, че сложността на проекта идва оттам, че успоредно с изграждането на новата система се рекултивира и старото сметище и това е добър пример и за други кметове в бъдеще.

Нено Димов подчерта, че вече са изградени всички 53 регионални системи за управление на отпадъците в България, като само за Дупница проектът е още в процес на реализация.

„Това ни даде възможност в края на 2018 г. да отчетем затваряне на 113 стари общински депа, за които България беше осъдена от съда на ЕС и да не плащаме санкции. Така усилията имат не само ясен икономически ефект, но осигуряват и по-здравословна околна среда“, каза още министър Димов.

Министър Димов и кметът Камбитов направиха и първата копка на изграждането на допълнителна инфраструктура на депото - инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими и/или зелени отпадъци. Общият размер на инвестицията по проекта е близо 12 млн. лв., от които финансирането по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. е близо 9 млн. лв. Целта е намаляване на количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци. От успешното изпълнение на дейностите по проекта ще се възползват 98 хил. жители.

„При капацитет от 177 хил. тона на новата система за управление на отпадъците, ако 25 хил. тона минават през сепариращата и компостиращата инсталация, животът на това депо ще се увеличи двойно и тройно, а отпадъците ще се превръщат в компост, в гориво, което може да се използва отново. ЕС и ние наричаме това „кръгова икономика“ - когато отпадъците носят полза и добавена стойност, а не увреждане на околната среда“, каза министърът. Той посочи, че европейската политика си поставя за цел след 10-15 години не повече от 10% от отпадъците да се депонират. „Това е добра посока, а целите – амбициозни“, коментира министър Димов.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА
 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK