Задържаха пратки с кратом от Индонезия

Снимка: Прокуратура

Листата на наркотика се дъвчат като опиатен заместител и стимулант

Под ръководството на Софийска градска прокуратура се води разследване по образувани три  досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 242, ал. 2 от НК.

В края на април 2020 г., на Летище „София“, при рутинна проверка митнически служители са установили пратка, пристигнала от Индонезия за получател в България. В документите било посочено, че тя съдържа чай. Откритото в нея вещество представлявало прахообразно вещество – фин материал, с тегло 2916,90 грама. По резултати от извършената експертиза е било констатирано, че в действителност това е наркотично вещество – стрити листа на растението кратом (Mitragyna speciosa). Активният компонент митрагинин е характерен единствено за това растение и на него се дължи психоактивното му действие.

Към настоящия момент въпросната пратка не е потърсена. Извършват се действия по разследването на направен опит за пренасяне през границата на високорисково наркотично вещество.

СГП разследва и друг сходен случай, отново за изпратена международна куриерска пратка от Индонезия, съдържаща около 2 килограма от този вид дрога.

Растителният материал кратом (Mitragyna speciosa) представлява наркотично вещество по смисъла на термините и разпоредбите на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Самото растение е с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с него, забранено за приложение в хуманната и ветеринарна медицина и е включено в списъка към Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични.

Разследва се случай и на изходящи куриерски пратки от изпращач в България до получател в Португалия на анаболни и стимулиращи препарати. При извършени проверки, в офис на куриерска служба, на международни пратки са били установени 18 420 таблетки „T3 liothyronine sodium 25 mg“ и 7 144 таблетки, ампули и пликчета, сред които имало „Testosterone Mix“ и „Kamagra 100 mg“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK