Мелнишки дни на възрожденската култура съживяват стари занаяти и позабравени обичаи

Снимки: Община Сандански

Мелник не е просто град. Мелник е неразказана история и състояние на духа. Векове наред пази съкровища от разцвета на българската култура сред пясъчните мелове и каменните зидове.

Община Сандански, Читалище „Емануил Васкидович“ - гр. Мелник и Музей за историята на Мелник организират „Мелнишки дни на възрожденската култура“. На 1 и 2 юли именно там местни майстори – приложници и занаятчии, ще споделят с гостите на града тайни на стари традиции, а формации за автентичен фолклор ще дадат нов живот на забравени български обичаи.

Два дни на чаршията в Славовата столица ще бъдат представени техники за изработване на мелнишка керамика, дърворезба, стъклопис, иконопис. Групите за автентичен фолклор от Сандански и селата Пирин, Левуново и Катунци ще разкрият тайните на бабината ракла в обредни песни и цветна изложба от тъкани и пъстри носии.

Всеки посетител ще има възможност да се включи в демонстративни работилници за дърворезба, грънчарство, тъкачество, везба, плетене на дантела, приготвяне на обредни хлябове и традиционно български ястия.

Мелник не е само вино, любов и възрожденски къщи - има още много за разказване. Любезните домакини от Исторически музей – Мелник организират 4 познавателни тура из града.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK