Поглед към дейността на гоцеделчевските ротарианци - настояще и бъдеще

Снимка: Infomreja.bg

В Гоце Делчев все по-често се говори за Ротари клуб. Повод за това дават даренията, които градът и районът получават от ротарианците и техните приятели.

Сега, в  средата на ротарианската година, се обръщаме към президента на Клуба – нотариус Ваня Бумбарова, за да разберем какво е изпълнението на задачите за полугодието и какво предстои. И още – отговаря ли цялостната клубна дейност на тазгодишното ротарианско мото: „Бъди вдъхновението!“

Госпожо Бумбарова, в края на миналата година Ротари клуб – Гоце Делчев, подари нова придобивка на града – кът за отдих в двора на МБАЛ „Иван Скендеров“. Знаем, че основната Ви цел през тази година е създаването на Център на изкуствата за талантливите деца от региона, в който да се сформират курсове по различни занаяти, театрална школа, детски оркестър… Докъде стигна изпълнението на тази амбициозна задача?

Искам да подчертая, че нашите инициативи винаги са подкрепяни от ръководството на община Гоце Делчев. Така е и сега. Кметът Москов се ангажира да предостави две помещения в Младежкия дом за нуждите на бъдещия Център. Те вече са определени и видът им е много добър, защото са реновирани. Наша грижа е да ги оборудваме. Проектът вероятно ще претърпи развитие, но до месец юни ще приключим.

През последните години местният Ротари клуб работи по съвместни проекти със свои колеги от Франция и Гърция. Какви са посоките на общата Ви работа сега?

Както е известно, в резултат на съвместната ни дейност с френския Ротари клуб „Канес – Грималди“ през миналата година нашата болница се сдоби с модерен ехокардиограф. Сега имаме намерение да и дарим мамографско оборудване. Това е наш общ проект с френските ни партньори, на които по план ще гостуваме през месец април, връщайки им тяхната визита.

Побратимяване ни предстои и с ротарианците от град Драма, Гърция. През месец март с тях ще проведем съвместно мероприятие, а именно озеленяване на пространство, намиращо се на ГКПП Илинден – Ексохи.

Тази година Ротари клуб – Гоце Делчев, навършва 10 години. Как ще отбележите юбилея?

Ще проведем тържество в предпоследния ден на май. На него ще присъстват  ротарианци от цяла  България. Но то, както обикновено е при нас,  няма да бъде просто един банкет, а начин  да съберем средства за постигане на общественополезна кауза. Отново ще проведем търг, ще има томбола  - така, както  на практика  осигуряваме финансовото обезпечаване на начинанията си.

Какви други дейности ще осъществите до края на ротарианската година?

В Ротари клубовете има задължителни дейности - организационни семинари и подготвителни курсове. Всяка година провеждаме конференции.  Създадохме и  свои традиции, които следваме. Например на първи юни – Ден на детето, организираме тържество обикновено пред  Дома на културата в Гоце Делчев. Това е повод да дадем поле за изява на млади таланти от града и района. Друга традиционна проява е турнирът по шах, който се провежда в Огняново по инициатива и с най-дейното участие на нашия ротарианец Стоян Стругов. В турнира участват хора от различни възрасти както от страната, така и от чужбина.

А сега да поговорим за младата смяна – интеракторите. Ротари клуб е техен спонсор и основен партньор. В кои негови изяви те са най-дейни?

Младите ни приятели се изявяват най-активно при честване на Международния ден на детето и това е естествено. Помагат ни много и при подготовката и провеждането на традиционната коледна вечер.

Госпожо Бумбарова, известно е, че в Ротари обществото се спазват строги правила. Правят ли се проверки в това отношение?

Да, разбира се. На 22- ри този месец  ще ни посети  дистрикт – гуверньорът, за да провери дали си изпълняваме задълженията към нашия дистрикт – 2482, и към Ротъри Интернешънъл. Проверяващият ще направи анализ на дейността ни – дали имаме изградени комисии и каква е тяхната активност.  Ще разбере срещаме  ли проблеми, ще ни запознае с работата на другите клубове в страната. В дневния ред  влиза и среща с кмета на Общината. Накрая дистрикт – гуверньорът ще ни представи  своята програма.

Ротарианската Нова година започва на 1-ви юли. Тогава на ротационен принцип става смяната на ръководството на Клуба. Знае ли се вече какъв ще бъде новият състав?

Да, известно е. Следващият президент на Ротари клуб – Гоце Делчев, ще бъде Янка Телкиева. В Управленския борд ще влязат още Денис Шенгов като секретар, Атанас Караиванов – ковчежник и Вангел Хардалиев - церимониал майстор.

Благодарим Ви за интервюто. Пожелаваме успешно приключване  на Вашия президентския мандат!

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK