За поредна година се отменя Празникът на брежанския кестен

Снимки: Сдружение „Хора и традиции“

„Празникът е жив, защото е в сърцата на всички, които го създадохме и го превърнахме в емблема на Брежани“

За поредна година няма да се организира Празникът на брежанския кестен.

Когато се поставят на везните празникът или здравето на местното населението, организаторите са категорични, че избират здравето.

С красивата златна есен в Брежани, с узряването на най-сладките кестенови плодове, сдружение „Хора и традиции“ и цялото село с обич подготвя празника на брежанския кестен.

Идеите на сдружението за тази година бяха мащабни: срещи с писатели, детски празници, кулинарна изложба, богата концертна програма, художествен пленер, изложби и мн. други.

„Искаше ни се светът да е преодолял вируса и да продължим всички заедно да се събираме, да отрупаме площада на селото – с плодовете на есента и най-вече с кестеновите продукти, да седнем на големите трапези, да се хванем на хорото, да се усмихнем...“ – споделя Снежана Стоименова.

Но пандемията е факт. Както и славата на празника.

Ако се обяви, десетки автобуси с туристи ще влязат в селото, празникът е обичан и посещаван от много хора и от общината, и от региона. И реално се застрашава здравето на местната общност.

Мислено е и за „зелени коридори“, но не са възможни. Само като замирише на печени кестени или пък засвири оркестърът... струпването е невъзможно да се избегне.

„Искаме да кажем на всички, които обичат празника на брежанския кестен, че сдружението няма да се откаже да го организира. Както няма да престане да търси възможности за неговото финансиране. – каза Румяна Панова, председател на сдружение „Хора и традиции“. - Сдружението подготви добри проекти в областта на културното наследство на региона и културата въобще. Продължаваме заедно. Празникът на брежанския кестен е жив, защото е в сърцата на всички, които го създадохме и го превърнахме в емблема на Брежани.“

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK