За поредна година Неврокопският митрополит освети лозята на фамилия Бошкилови

Снимки: Личен архив

За поредна година в местността Сърваница край санданското село Ласкарево бе отслужeн ритуал за здраве и берекет в чест на Свети Трифон.
Неврокопският митрополит Серафим извърши водосвет в лозовите масиви на благоевградската фамилия Бошкилови.

Дядо Серафим и собственикът на лозята - депутатът Николай Бошкилов, първи зарязаха лозовите пръчки и поляха по вековен обичай с червено вино за плодородие и силна реколта.

Митрополитът и Кръстю Бошкилов направиха ритуален венец от клоните в чест на Царя на лозята, който дава сили и благодат.

"Изминалата земеделска година бе тежка, но слава на Бог, се роди качествено грозде и напълнихме бъчвите с руйно вино. Атмосферните и климатични условия оказаха неблагоприятно влияние върху развитието на културите, като в началото на годината имаше влаги до късна пролет, а след това се стана страшна жега. Именно тези неблагоприятни условия оказаха влияние върху добивите и качеството на земеделската продукция като цяло в областта. Въпреки това, с неуморна работа и правилни и навременни агро-технологични мероприятия, запазихме качеството и количеството", заяви Николай Бошкилов.

Избата на Бошкилови тази година се прочу и с отлично био вино. На празника в Ласкарево присъстваха всички работници от няколко съседни села, гости от Благоевград, София, близки и приятели на семейството.

Всички те бяха благословени от владиката Серафим. От своя страна домакините пожелаха здраве, успехна всички производители и любители на виното.

Почетоха с наздравици, хора и веселие Свети Трифон-пазителят на лозята и боговете на виното.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK