С храмови празници, събори и родови срещи е белязана Голяма Богородица в Гоцеделчевско

Снимка: Infomreja.bg

Големият християнски празник Голяма Богородица е наситен в Гоцеделчевския регион с десетки храмови празници, събори, родови срещи и други събития.

Още от тази вечер започва честването в хаджидимовското село Илинден и гърменското село Огняново.

Голяма Богородица е обявен за празник на двете села, където ежегодно се провеждат и традиционни богородични събори с много музика, веселие, родови срещи и разбира се честване на празника от много именници, защото Мария е едно от най-популярните български имена.

И в двете села Огняново и Илинден, ще бъдат отслужени в църквите празнични служби и ще бъдат раздадени курбани – рибни.

Храмов празник на местната църква, курбан и събор ще празнуват утре и миряните и многото гости, които отидат в гоцеделчевското село Добротино.

На 15 август всяка година в село Добротино, което е едно от най-малките села в община Гоце Делчев, се празнува Голяма Богородица! До 1934 година името на селото е Даг чифлик. Църквата „Успение Богородично“ съществува в селото от 1869 година.

Храмов празник ще празнува утре и църквата „Пресвета Богородица“ в Гоце Делчев. Рано сутринта там ще бъде отслужена празнична служба, след което ще бъде раздаден и курбан.

Всички курбани поради постния ден сряда, в който се пада тази година празникът Голяма Богородица, ще бъдат рибни.  

Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица е един от 12-те християнски празници, чествани и от православни, и от католици. У нас Успение на Пресвета Богородица е най-големият летен християнски празник.

Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си. Нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване. Оттук идва и думата "успение" - заспиване.

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица след тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.

Света Богородица се почита като покровителка на майчинството и на жените, като пазителка на семейното огнище. На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с порфорен орнамент, варено жито, царевица и тиква. Ядат се диня и грозде.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK