За пореден път подпалиха сметище, 5-членна фамилия диша ежедневно миризмите

Гледката от дома на 44-годишната ромка Анка, снимки: Infomreja.bg

За пореден път беше подпалено сметище в един от крайните квартали на Кюстендил. Около 14 часа мъж от ромски произход реши да изгори хладилник, за да извади наличните метали в него.

Силната миризма и гъстия пушек обхванаха целия квартал „Бузлуджа“, който се намира на метри от боклуците. Там ежедневно с колички и каруци се изхвърлят различни отпадъци както от роми, така и от шивашките цехове, намиращи се в промишлената зона на областния град.

Неведнъж или два пъти общината е извозвала с камиони тонове боклуци, но теренът остава чист само за месец-два и отново започва да се запълва.

Репортерски екип на ИНФОМРЕЖА установи на място поредния ром, който обгаряше и този път различни отпадъци за вторични.

Само на метър от него е разположена незаконна постройка, в която живее 44-годишната Анка. В една стая тя живее с четирите си деца, като най-малкото е 3-годишно момченце.

Жената не крие, че постройката й е незаконна, но за момента казва, че друг вариант няма.

„Тука хвърлят и умрели животни. Страшно мирише. Едно от децата на 14 години се разболя от астма, и то заради тия боклуци. Хвърлят и ромите, и другите хора“, казва Анка.

Подобно е положението и с друга 20-годишна ромка, на име Зоя. Тя също живее в съседство на Анка с двете си деца.

Жените за момента са се примирили със съдбата си да обитават постройки, намиращи се в непосредствена близост до боклучарник.

„Погледнете и сега от тука минават каруци, хвърлят боклука и ето, резултатът е налице. Не сме виновни обаче само ние, ромите “, категорична е и 20-годишната Зоя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK