Потресаващи кадри разкриват насилие в дома за деца с увреждания в Габрово

Снимка: novini.bg

Клипове, показващи жестоко насилие от страна на служители на дома за деца и младежи с увреждания "Хризантема" в Габрово, станаха публично достояние. Кадрите са заснемани в продължение на две години, но едва вчера бяха разпространени в медийното пространство след междуличностен конфликт и обвинения между персонала.

"Изключително възмутена съм от случващото се в дома за деца и младежи с увреждания. Необяснимо, неразбираемо и нелогично е поведението на ръководителя на центъра, тъй като той е притежавал записите почти две години и не ги е предоставил незабавно към община Габрово и съответните органи", заяви за сутрешния блок на Bulgaria ON AIR кметът на Габрово Таня Христова.

Тя беше категорична, че ще бъде безкомпромисна по отношение на всеки, позволил си да укрие информация и да наруши ангажиментите си за предоставяне на грижа към децата с увреждания. В момента в дома са настанени 7 деца и 3 младежи с увреждания като грижите за тях са денонощни. Достъпът до тези жилища е ограничен. Възпитателката г-жа Милчева е заснела видеоклиповете.

Тя посочи, че още през 2016 год., веднага след като е направила първия такъв, заедно с г-жа Лазарова са го представили на директора на дирекция "Социални дейности", но те не са реагирали. "На по-късен етап отново имаше прояви на агресия, за които отново сигнализирахме същата институция. И отново не бяха взети абсолютно никакви мерки", посочи Милчева.

Сегашният директор на дома за деца с увреждания "Хризантема" Маринела Лазарова отрече подобно насилие да е било ежедневие в лечебното заведение. По думите й, проявилите агресия жени вече са напуснали работа. Вчера социалните влязоха в дома като освен тях проверка по случая прави и прокуратурата.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK