За милионерите и банките кризата е мит

Борис Тюлеков, снимка: infomreja.bg

 

Борис Тюлеков e на 82 години от Благоевград. По професия е икономист. Завършил е Икономическия университет, специалност „Вътрешна търговия”. Работил е като заместник-директор на Окръжното предприятие „Булгарплод”. Бил е и търговски директор на завода за безалкохолни напитки в Благоевград.

 

Господин Тюлеков, вие сте икономист по професия. Как ще коментирате икономическата ситуация у нас?

 

Не съм учен, но като грамотен човек съм наясно, че икономическата криза у нас не е създадена от Бог. Тя няма божествен произход, а е следствие на човешката дейност. Тя е резултат от човешки действия. Не мога да кажа дали е от незнание, или е съзнателна човешка дейност. И ако е съзнателна дейност, положението става и ще става още по-тежко и трудно преодолимо. Как ще обяснят управляващите, че през 2010-2011 година, въпреки обявената криза, нарасна броят на милионерите у нас и техните милиони, без да се посочват имената им. Как така се увеличи обемът на печалбата на банките? Излиза, че кризата като реалност се понася само от бедните, от хората, които работят във фермите и от пенсионерите. За милионерите и банките кризата е мит. Възможно ли е хората да искат да работят по-малко, да произвеждат по-малко и да потребяват по-малко? Не е възможно. Ето, затова твърдя, че кризата е резултат на човешко действие или бездействие.

 

Къде бъркат родните управници?

 

Реално трябва да говорим за липса на адекватна българска икономика. Нашата икономика не е правилно структурирана, тя е неработеща. Само за един ден бившият министър на икономиката Трайчо Трайков обяви, че сивата икономика у нас е била около 28-30%, журналистите му опонираха, че е около 35-40%, а някои вестници обявиха, че е 58%. Питам знае ли някой в страната точно колко е сивата икономика и изобщо защо се позволява тя да същестува. Знам, че това е трудно, но не е невъзможно. Но за да си управляващ, е необходимо да имаш вярна информация и още по-верни решения.

 

А как ще коментирате антикризисните мерки, които правителството налага?

 

С икономическата криза правителството се опитва да прикрива всички недъзи в останалите сфери. Липсата на пари се отразява на здравеопазването, образованието, науката, културата... Ами социалните дейности? Смятам, че никой не предприема сериозни антикризисни мерки. Може би е по-правилно да се говори, че има криза в управлението, което допуска тя да се прояви и в икономиката. Проявата на икономическата криза се преписва на пазарния механизъм. България си има парламент, президент, правителство, които са призвани да работят за избирателите си. Управлението казва правете реформи, за да ви дадем пари, а специалистите от отраслите казват дайте ни пари, за да правим реформи. Получава се един омагьосан крък. Този спор е излишен. Селското стопанство е един от основните отрасли на икономиката.

 

Сега Европа дава много пари за земеделците.

 

Ако българският народ обича себе си, в което не се съмнявам, ако българското правителство обича народа си, в което малко се съмнявам, ако българският парламент обича собствената си страна и население, ще направят всичко възможно, че цялата налична земя у нас да бъде стопанисвана, обработвана и използвана за производство на селскостопанска продукция. Най-богата ще бъде онази държава и онзи народ, които успеят да произведат повече и висококачествена продукция. Преди 1989 година имахме едно от най-модерните земеделия – уедрено, механизирано, напоявано, високо продуктивно и добре структурирано. България изнасяше продукция за десетки страни от цял свят. Новите управляващи издадоха през 1991 година едно постановление за изграждане на ликвидационни съвети, които имаха основна задача да ликвидират кооперативното селско стопанство. И успяха.

С риск да ме обвинят в незнание или пристрастие, твърдя, че сега у нас няма структурирано, активно работещо селско стопанство. Не само в планинските селски райони, но и в полските има огромни пустеещи земи. Имах възможност да пътувам от Петрич до Русе и очите ми се насълзиха като виждах пустеещите земи. Къде отидоха селскостопанските продукти като захарното цвекло, фъстъците, зеленчуците. На изчезване са родно поризведените ягоди, малини, праскови, череши, ябълки. Разбита са напоителните канали и помпени станции. Къде изчезнаха фермите пълни с десетки животни. Освен плодове и зеленчуци, по онова време изнасяхме сирене, кашкавал... Сега ядем праз от...

 

КОМЕНТАРИ

Vasko17:48 - 23.03.2013
absoliutno e prav tova beshe tqhnata tsel. I shepa hora za 10-12godini obraha tsqlata darjava .Za men kriza shte ima ako da rechem svarshi vodata ,svarshi gorivoto ili hranata ,a to nishto ne e promeneno ,a postoqnno KRIZA KRIZA .NQMA PARI ZA UVELICHENIE NA ZAPLATITE ,A REMONTI VSEKI DEN SE PRAVQT
Преслав18:51 - 24.08.2012
Много е прав господина,като казва че 1991 година комунистите съвдадоха ликвидационните съвети за да ограбят ткзс-тата.
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK