Коронакризата удари силно туризма в Гърция, срив на приходите с близо 90%

Снимка: Infomreja.bg, архив

Туристите от чужбина са намалели с 93.8% през юни в сравнение със същия месец на 2019 г.

Втората вълна от пандемията от коронавирус, която вероятно не е достигнала своя връх, и правилата за пътуване, наложени от някои страни като Финландия и САЩ, за чиито жители карантината е задължителна при връщане от чужбина, охлажда надеждите, че този летен сезон може да бъде изместен до към септември – октомври, пише гръцкото издание Ekathimerini.com, цитирано от bloombergtv.bg.

От гръцкия туристически сектор се надяват да възстановят част от доходите си, които са загубили през юни и юли, но изглежда, че този оптимистичен сценарий вече не е актуален. 

Според данни публикувани от Гръцката централна банка туристите от чужбина са намалели с 93.8% през юни в сравнение със същия месец на миналата година, а печалбите в сектора са се сринали с 97.5% от 2.55 млрд. евро през юни 2019 г. до 64.3 млн. евро през тази година. 

За първите шест месеца на тази година приходите от международен туризъм са били 678 млн. евро спрямо 5.413 млрд. евро през първата половина на 2019 г., което е спад с 87.5%. Пристигналите туристи са намалели със 76.9%.

Профилът на пристигащите туристи също се променя значително, като пристигащите от Франция печелят първото място. Това до голяма степен се очакваше, тъй като пътуванията са ограничени за туристи от САЩ и Обединеното кралство, а германците до голяма степен бяха повлияна от съветите на Берлин гражданите да почиват в страната си.

И, разбира се, негативен ефект оказва дълбоката рецесия, засягаща почти всяка страна, която ограничи броя на туристите в Гърция. 

Заради начина, по който се развива пандемията, най-новите оценки показват, че Гърция ще спечели едва 3 милиарда евро от туризъм тази година или с над 83% по-малко, отколкото през 2019 г., когато печалбата на сектора достигна 18,5 милиарда евро.

Тези 15 милиарда евро - а може би и повече - съответстват на 7,5% от БВП на Гърция. Ако се вземе предвид, без излишно преувеличение, техния мултиплициращ ефект върху икономиката, става въпрос за въздействие близо до 15% от БВП.

Значителен брой хотели от 5-те хиляди (от общо 10 000), избрали да отворят този сезон, планират да затворят в края на август.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK