За храмовия празник на църквата в Господинци: Настоятелството поднася концерт на празнуващите Рамазан, а в неделя - курбан

Снимка: Infomreja.bg

Църковното настоятелство на храма „Света Троица” в гоцеделчевското село Господинци и местната мюсюлманска общност отново засвидетелстваха толерантност и взаимно уважение.

Заради спазването на задължителния пост в месеца на Рамазан за мюсюлманите, които няма да могат да участват в храмовия празник на местната църква и да опитат от курбана, настоятелството в знак на уважение към тях в събота организира концерт, а в неделя за всички прануващи храмовия празник на църквата ще бъде отслужена света литургия и ще бъде раздаден курбан.

За съботната вече църковното настоятелство е поканило за участие изпълнителя на народни песни Милко Бошнаков от Сатовча, който е един от любимците на публиката и сред известните млади и талантливи певци от региона. 

Пред кметството в в Господинци същия ден от 20 часа младият изпълнител ще весели местните жители. 

„За да отвърнем на жеста и уважението на църковното настоятелство, ние от името на мюсюлманите също ще поздравим всички празнуващи християни с букет от народни песни на местното трио - сестри Пилеви и Къдрие Гарова, самодейки от от читалището в селото. На сцената ще излязат и талантливи деца, а малката Мелиса Мустакли специално за празника е подготвила едно великолепно свое изпълнение", коментира кметът на Господинци Ахмед Ходжов.

От много десетилетия в Господинци християни и мюсюлмани живеят в дух на уважение и толерантност.

"Местните хора от нашето село никога не са се делили на мюсюлмани и християни и винаги са били в полза и в помощ едни на други. И тази година двете религиозни общности отново ще отбележат заедно предстоящия храмов празник на църквата "Света Троица", каза още Ахмед Ходжов. 

Строителството и ремонтните дейности през годините в храма също не са минали без помощта на местни мюсюлмани и безвъзмездно дарени надници. 

След по-малко от месец за пореден път всички заедно ще отпразнуват и Рамазам Байрам. 

 

Снимка: Infomreja.bg
Милко Бошнаков
Дуото от Господинци - сестри Пилеви, и Къдрие Гагарова
Малката и талантлива Мелиса Мустакли

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK