За героите от Неврокопско, участници в Балканската война

Източник: Общински исторически музей - Гоце Делчев

По време на Балканската война 1912–1913 г., наравно с редовната българска армия, по бойните полета на Македония и Тракия се сражават и над 18 хиляди доброволци от Македоно-одринското опълчение и още 3 хиляди бойци от доброволческите чети и отряди.

Участниците в Опълчението и четите са от различни райони от страната, най-вече от поробените предели на Македония и Одринско. Сред тях са и 1253 смели родолюбци от град Неврокоп и Неврокопския край.

Заслужена гордост предизвиква фактът, че именно Неврокопският край се нарежда безспорно на първо място по броя на своите опълченци и четници. От тях над 100 души загиват по време на войната.

Екатерина Арнаудова от с. Либяхово, Неврокопско, е знаменоска на сформираната в София на 20 септември 1912 г. Неврокопска опълченска дружина, по – късно Трета рота на Одринската опълченска дружина.

Участник в национално-освободителното движение в Македония от 1895 г. Четник в четите на Дончо войвода и Йордан Стоянов. Участник в Горноджумайското 1902 г. и Илинденско-Преображенското въстание 1903 г.

След войните, до 1947 г., е активен член на Илинденската организация в София. Личният архив на Екатерина Арнаудова се съхранява в Общински исторически музей – Гоце Делчев. /Исторически музей - Гоце Делчев/

 

КОМЕНТАРИ

Помаците17:38 - 18.10.2017
Помаците нищо лошо не помнят от турско време но помнят християните как са ги избивали и променяли имена и вяра.Така че стига сте ни залъгвали че сме били християни и помъчени така че четете свтовната история какво говори а не българска нацистка.Нашите Баби и Дядовци по добре знаят за историята отколкото някой историци нацисти и патриоти....Четете укипедия за помашките села тя не лъже като някой патриоти.СПРЕТЕ АСИМИЛАЦИЯТА НА ПОМАЦИТЕ БОГ ЩЕ ВИ НАКАЖЕ!!!
SS11:25 - 18.10.2017
Браво бе, един стойностен коментар в това сайтче.Имало и интелигентни хора.Чак да не повярваш.
не помак, с много приятели от помаците10:51 - 18.10.2017
Знаеш ли какво означава думата помак, и от къде идва определението на тези хора? Помак - помъчен, помамен човек насилствено да смени вярата си. Помаците са християни с насилствено наложена мюсюлманска вяра, приели са тази вяра, за да се спасят. Няма значение кой каква вяра изповядва, важна е ценностната система на човека. Не ровете, моля повече в душите на хората използвайки религията, не противопоставяйте хората един срещу друг на религиозна основа. Бог е един, едни го наричат Христос, други Алах, трети Буда .... но бог учи на любов, смирение, вяра, и човеколюбие, всичко останало което се преписва на бог е дело на човеци с користни цели и всяване на страх и подчинение сред хората.
ПОМАК19:30 - 17.10.2017
Точно през тези години се извърши геноцида над Помаците около 100 000 мюсюлмани бяха избити а оцелелите покръстени насила.Около Сандански,Като Неврокоп и покрай течението на цялата река места чак и в Гръцко всички Помаци бяха прокудени и избити а за родопите да не говорим а българските историци и до ден днешен мъчят като комунисти и се държат като ископителни жертви по време на 1912-1913 година.Жалко за Помаците че не си знаят историята и миналото което се потулва от повечето историци и ни натякват за баташкото клане и турско ропство.А Помаците без никаква причина бяха избивани и прокуждани,покръстени и им смянеха имената защото са мюсюлмани.И в момента сме свидетели на дискриминация и обиди от нацоналисти и патриоти и от някой медий.

FACEBOOK