Нова автобусна линия тръгва от месец септември в Дупница

Снимка: Община Дупница

От началото на месец септември се очаква да заработи новата автобусна линия номер 5 в Дупница. Това обявиха на пресконференция днес зам-.кметът на Община Дупница Олга Китанова и ръководителят на проекта "Интегриран градски транспорт" Мая Спасова.

"Крайният срок за реализация на най-мащабния проект за Дупница е 26 август. Ние трябва да приключим дори по-рано, около 20-и август, за да подготвим документите за приключването на проекта, като разбира се дейностите трябва да са реализирани. Автобусите са закупени, вече са в Дупница. Има издаден лиценз на общинското "Дупница Транс", което ще управлява линията, така че нямаме проблем в това отношение", коментира Китанова.

"Общата стойност на проекта, който е свързан с доста дейности е 6,9 млн лева, като знаете, че заради обжалвания загубихме една година и повече и сме принудени в рамките на 6-7 месеца да реализираме всичко. Над 2,6 млн лв са разплатени, пуснали сме искане за междинно плащане от Управляващия орган в размер на 1 млн.лева. Процедурата всички знаете, че трябва първо ние да платим, а след това да ни бъде възстановена сумата от Оперативната програма.

Затова внасяме в Общински съвет-Дупница, докладна за вземането на остатъка от 3,5 млн.лева от фонд ФЛАГ, за да се разплатим с приключването на проекта и в рамките на 3-4 месеца след това, сумата ще ни бъде възстановена и респективно възстановим сумата на ФЛАГ.

Предложената на този етап лихва е 4,08%, но имаме уверение, че ще бъде намалена и очаквам отново да бъде около 2,7-2,8 %. Идентична е ситуацията с проекта по "Зелена градска среда", когато реализирахме ремонтите в няколко квартали на града. Тогава взехме 1,17 млн.лева и след възстановяването от Оперативната програма върнахме това финансиране. Обясняваме го, за да няма излишни спекулации и коментари, че се поемат дългове, кредити за години напред, кой ще ги връща...", каза още Китанова.

Мая Спасова обясни че продължава работата по инфраструктурата на града в обхвата на проекта.

"На ул."Георги Икономов" предстои монтиране на спирка, "Социалните жилища" са вече към приключване, работи се усилено по другите главни артерии, което се вижда от всички. Изгражда се сервизната база за автобусите, поставят се електронните табла по спирките и се работи по софтуера за проследяване движението на градския транспорт, монтирани са джипиесите на автобусите", обясни тя.

До края на седмицата се очаква автогарата в Дупница да получи категоризация, обяви още на брифинга за медиите Китанова.

"Очаквам да стане в рамките на днешния или утрешния ден дори. Знаете, че направихме и правим подобрения за около 50 000 лева. Вече предоставяме по-качествена услугата на превозвачите. В последните 3 години, Община Дупница се ангажираше с поддръжката на автогарата, за което превозвачите не плащаха нищо. Сега тези дейности се поемат от "Дупница Транс".

В петък е насрочена среща на Управителя с фирмите превозвачи, на която ще уточнят цените, които ще се заплащат от фирмите за ползването на автогарата. Направена е детайлна проверка на автогарите в България и най-вече в региона, така че предложението към превозвачите няма да бъде по-различно. Аз съм убедена, че ще стигнат до споразумение", заключи Китанова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK