„За чиста природа“ с петиция против добива на злато в „Злогош“! Вдигат се на протест

Снимка: Infomreja.bg

Граждански инициативен комитет „За чиста природа“ организира петиция против издаване на разрешение за търсене и проучване на полезни изкопаеми на територията на общините Трекляно,  Земен и Кюстендил, наречена „Злогош“.  

На определената площ, по данни на предишни геоложки доклади, има високи съдържания на живак и арсен, както и други опасни токсични вещества. 

Тъй като в тази територия районът е карстов, съществува реална опасност за замърсяване на редица подземни водоизточници, както и на много питейни водоизточници с тези отрови завинаги. 

Територията на площта определена за проучване е 197,8 кв. км, което означава екокатастрофа и унищожаване на природата, и заплаха за здравето на хората, обявиха в петицията си от гражданското сдружение.

Междувременно бе обявено, че на 16.01.2019г., от 8.30 часа, Инициативен комитет „За чиста природа“ - Кюстендил и Сдружение Балканка - София организират протест пред сградата на МОСВ.

На протеста ще присъстват и жители от Босилеград.

Повод за недоволството е предстоящото проучване на територията на „Злогош“, както и замърсяването на река Драговищица в района на Босилеград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK