Кюстендилското село Нов чифлик отпразнува Богородица с нова придобивка

Снимка: Infomreja.bg

Ентусиазираната кметица на кюстендилското село Нов чифлик Гюла Малчова положи големи усилия в организирането на празника Успение на Пресвета Богородица. Този свят празник беше наречен от хората на Нов чифлик за курбан, който по стара традиция се прави за здраве, плодородие, късмет и срещу болести и премеждия.

Водосвет и молитва за здраве отслужи отец Георги от с. Берсин, който освети петте казана с по 150 кг овчи курбан и пожела на всички присъстващи здраве, дълголетие и щастлив живот. В петте огромни казана бяха вложени четири шилета за 450 порции, като 150 човека се бяха записали по настоящ адрес и с купони за 7 лева, а останалите порции се раздаваха на новодошли и гости, тъй като през лятото населението на Нов чифлик се увеличава от бивши жители, решили ваканцията си да прекарат именно тук, в родното място. 

Всички хранителни продукти, необходими за приготвянето на вкусния курбан, предостави кметицата Гюла Малчова. Главният майстор готвач беше бай Стоян Методиев Димитров, а помощник-готвачи - Иванка Димитрова, Кирил Коцев и Янко Янков.

Никак не е лесно да се сготви такова голямо количество храна, та да се нахрани цяло село, но задружните взаимоотношения бяха причина за ентусиазъма, с който те вършеха всичко това с лекота. На огромни софри в двора на кметството заприиждаха хората, като носеха и нещо от вкъщи приготвено - питки, баници, зелници, сладкиши и други, за да е по-богата софрата и по-вкусна храната.

Най-радостни бяха хората, че извесният кюстендилски художник Евгени Серафимов, който има корени по майчина линия от това село - майка му е Йорданка Серафимова, изографиса безплатно предверието на църквата Успение Богородично. Два дена от сутрин до вечер благородният художник изографиса буквите, като предстои да изработи и иконата отвън и отново пак той ще я нарисува, и всичко това безвъзмездно.

С пълни чаши люта ракия и тежко чифлишко вино се вдигаха наздравици, а после се виха и кръшни хора, както подобава, като на празник между хора, израсли и живели на едно място.

Както се знае, бюджетът на селските кметове е ограничен и всяка пара, дошла от спонсор, е еликсир за тях в такива моменти. Жена от Пловдив на име Олга Стоянова и дъщеря й Искра Панайотова например, разбрали за този празник, изпратиха 100 лв. в помощ на оскъдния бюджет.

Управител на строителен магазин пък дари 200 лв.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

blq blq12:26 - 29.09.2016
Да бе Гюлка е дала продуктите. Как па не. Нали минаха и събираха по селото. Пишете достоверни неща. И от де го това тежко чифлишко вино?
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK