Община Кюстендил почете 120 години от рождението на проф. Асен Василиев

Снимки: Община Кюстендил

Проф. Асен Василиев е роден в Кюстендил и остава в историческата памет като един от първите библиографи

Кметът на Община Кюстендил – Петър Паунов, заместник-кметът по култура, образование, туризъм, младежки дейности и спорт -  Светослав Василев и директорът на ХГ „Владимир Димитров – Майстора“ – гр. Кюстендил – Валентин Господинов поднесоха цветя на паметника на  проф. Асен Василиев по повод 120 години от рождението на  видния кюстендилски деец.

Проф. Асен Василиев е роден в Кюстендил и остава в историческата памет като един от първите библиографи на българското изкуство след Освобождението. Завършва живопис в Художествената академия в София през 1925. Участва в учредяването на Съюза на българските художници и изграждането на музейната мрежа в страната. Историк на българското изобразително изкуство през епохата на Възраждането. Сътрудничи в списания за изкуство и археология.

Обширно и разнопосочно е творчеството му – множество книги, стоици беседи, статии, изследователска и събирателска  дейност на паметниците на художественото ни наследство от Средновековието и Възраждането. Рисува портрети, натюрморти, пейзажи. Негови творби се представят в НХГ, СГХГ, галерията "Владимир Димитров-Майстора"-гр.Кюстендил, както и в чужбина - Германия, Франция, Румъния.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK